Världsunik kollaps då Aftonbladet tog sig närmare VM-playoff

När det ser oväntat bra ut – då vet man att där är en grekisk tragedi på gång. 7-1 i avslut, två bollar i fundamentet – Hellas krossade Aftonbladets Janne Anderssons taktik i 

Stockholm går kväll. Det självgoda landet, rankat typ 20 i världen i herrfotboll, såg ut att spela med en man mindre – inför 48 000 blågula fans. Det antika dramats copyright-innehavare spelade klokt, taktiskt men utan tur (Gudarnas tillstånd). Segern var nästan klar, 45 minuter och en förlig vind från Friends. Den enda reella tveksamheten var väl vilka motståndarna egentligen var: bredvid den stora ”svenska” flaggan på planen stod namnet Aftonbladet – är det smeknamnet på deras land? Reklam kan det ju inte vara – inte på själva planen och inte tillsammans med en nationell symbol – de två storheterna är ju befriade från billig reklam och kommersiellt kitch. Planen och symbolen för själva landet kan ju inte säljas, väl?  

När de stolta hellenerna gick ut till andra halvlek såg de inte att det var en pupurröd matta under deras högdubbade, färgglada kängor. De var på väg till fest och seger, då allt är möjligt. Som att kasta sig och flyga in en våldsam tackling med hela kroppen vid kortlinjen – för att den boll som redan var på väg till hörna att nå dit en tiondel snabbare. Om man drabbats av Agamemnons storhetsvansinne är den sortens tacklingar självklara: Thermopyle, Greklands försvarlås tankspritt lämnat öppet, med nycklarna i.  

Det mest överraskande var istället att ingen av de av rättspatos drivna grekerna protesterade. Ja, det var ett viftande finger och en påbörjad rush mot den åldrande guden i svart men det stannade där vid lag för i nästa ögonblick nåddes de alla elva av insikten att just denna tablå var den första straffen blåst mot Hellas söner på 3000 säsonger som faktiskt såg ganska rättvis ut, nästan helt berättigad.  

Åtta minuter senare fullbordades tragedin av ett pinsamt missförstånd mellan målvakt och försvarare. Båda tog felaktiga beslut, missförstånden eskalera och så kunde Alexander Isak chippa bollen över Thermopyle, Greklands försvarslås och lagkapten, som nu på rygg, desperat kravlandes försökte förhindra det oundvikliga. Det var peripetin, levererad som ett Alexanders-hugg md ovandelen av en färgglad fotbollssko. 

Nordborna spelade av matchen. Grekerna fick till och med en orättvis utvisning när Aftonbladetspelaren med nummer 8 låtsades illa skadad av grekisk andedräkt. De blågula belönades med två plusmål och tre poäng. Deras högmod bestraffades inte. Och när de spelar den avgörande matchen för vilka som ska vidare till playoff och vilka som får åka direkt till teatrarna där 5000 gästarbetare redan fallit kommer de att ligga lågt, försvara sig med alla män på en liten yta. Ett lås med ensiffrig kod. Det skådespelet i Spanien verkar bara kunna sluta på ett sätt. Fast det trodde vi även i somras.  Om en månad väntar sista akten!  Kommer dramatikern Andersson då överraska eller blir det samma rollfördelning som alltid?  Finns svaret i frågan: kommer Gustaf Svensson att återuppstå i Sevilla? 


About this entry