Utvisad för långsamt inkast – MFF:s skandaldomare Vinčić dyker upp igen

I 37:e minuten tvekade bortalagets Chris Brunt. Vart skulle han kasta bollen? Sånt hade toppdomare Slavko Vinčić inte tid med. Han hotade inte ens Brunt utan väntade en liten stund, blåste och halade sedan fram Brunts andra gula kort. Vid ställningen 0-0. Schweiz gjorde därefter både ett och två noll mot Nordirland. 

Jag minns Slavko för två andra bisarra domslut i Glasgow – de som nästan ändade MFF CL-kampanj. Först målvakten som tog med händer utanför straffområdet och enbart fick gult – trots att reglerna tydligt säger att ett sånt agerande är rött direkt. Därefter den tveksamma utvisningen på Bonke. 

Däremellan har Slavko dömt avgörande CL-kvalmatchen mellan PSV och Benfica där gästerna fick en tveksam utvisning mot sig i 27:e minuten i första halvlek. Men Benfica trotsade både domare och odds, höll 0-0 och gick besegrade ju Barça i sin grupp för två veckor sedan. 

Mönstret är tydligt: bortalaget får en tveksam utvisning redan i första halvlek i en match som gäller väldigt, väldigt mycket pengar. 

Slavko Vincic är en europeisk toppdomare. Han dömde tre EM-matcher, bland annat Spanien – Sverige och den kontroversiella Belgien-Italien. Inte för ett ögonblick skulle jag tveka på den här domarens objektivitet och rättvisepatos. Bara misstanken är ju absurd – en högt värderad internationell domare som medvetet försöker avgöra matcher till hemmalagets fördel.  Å andra sidan är det min uppfattning att matcher i alla Europa högsta ligor, och i mästerskap är riggade. Dessutom verkar det inte liga i UEFA:s intresse att undersöka och avslöja matcher vars resultat domaren eller vissa spelare försöker påverka. Jag är fullt medveten om att det här liknar en dåres röst i öknen – samtidigt kan jag inte låta bli att skriva om något jag upplever är djupt kräkande och felaktigt.

Varför jag tror det här är så vanligt – förutom det jag ser under matcherna.

!Det är enorma pengar i fotboll. När UEFA:s egna makthavare riskera r att avslöja för mutor och bestickning – varför skulle inte domarna göra det. De har ett svårare jobboch tjänar drickspengar i jämförelse med deras chefer i slips. Det huvudsakliga sklet är naturligtvis att det är å mycket pengar i fotboll och att det inte existerar några oberoende revisorer eller funktionella, effektiva granskare av verksamheten. Det känns lite absurt – en verksamhet som omsätter tusentals miljarder och inte har någon kontrollverksamhet.

Utvisad för långsamt inkast – MFF:s skandaldomare Vinčić dyker upp igen


About this entry