Brytsäker back bröt ihop

Petad. Richard Magyar var i mina ögon allsvenskans kanske bäste mittback innan han försvann till kontinenten 2017. Stor, smidig, spelintelligent, bra spänst och balans plus en härlig attityd. 

Efter två kortare resor återvände han till Hammarby en andra gång 2019 men har inte lyckats prestera på samma nivå, tycker jag. 2021 är han allt som ofta petad. Det är intressant för det ger relief åt hans utmärkta bok om psykisk ohälsa. Han har definitivt blivit en bättre människa under tiden fast kanske har inte fotbollsspelaren Richard Magyar tolkningsföreträde längre? Livet är så mycket annat än att hindra andra att göra mål. 

I decennier har fotbollens vägrat acceptera att spelare mår psykiskt dåligt. Den tränare som ville få Real Madrids spelare att tala med en psykolog då och då 1991 fick omedelbart sparken. För 10 år sedan kastade sig en av Tysklands bästa målvakter, Robert Enke, framför ett tåg. Ronald Reng har skrivit en väldigt bra bok om det. Nu är det 2021 och plötsligt är psykisk ohälsa hett. Många världsstjärnor har under året trätt fram och vittnat om psykiska problem. Så även i Sverige men det har inte skrivits några speciella böcker om det av idrottarna själva, förrän nu. I fall vi inte räknar Axel Smiths underskattade men mycket intressanta för att inte säga fascinerande ”På andra sidan väggen ” som i första hand handlar om överträning men all överträning är ett resultat av psykisk ohälsa – annars skulle man aldrig kunna förstöra kroppen så eftertryckligt. 

”Allt ingen sa” (Mondial) är den 30-årige elitfotbollsspelarens råd till yngre fotbollsspelare. De i tonåren, de som våndas, drömmer och våndas. ”Läs en bok” och ”bli dina egna föräldrar” är två av råden som den allsvenske mittbacken ger. Richard Magyar har själv haft psykiska besvär från debuten i knattelaget mot ”ärkerivalen” Uppåkra IF. Över tiden i Halmstad, Hammarby, tiden i andra Bundesligan och så tillbaka i Bajen. Ständigt dåligt självförtroende och negativa grubblerier, rädsla och oro – han har ”väggat” med amygdala varje dag i drygt 20 säsonger. 

Magyar skriver själv. Det gör han bra. Han verkar klok, har gjort utomordentlig research, själv läst massor av böcker i ämnet och nu rekommenderar han både meditation och andningsteknik. Plus mycket annat. Faktum är att Richard är så pass ödmjuk, stödjande och nyfiken i boken att han faktiskt rekommenderar det mesta. Ibland lite motsägelsefullt men det är för att alla, såväl vuxna och idrottande unga ska kunna läsa och använda råden. 

Sportmässigt är den inte så spännande men hans egna ord, hans egen erfarenhet och alla konkreta lättföreståliga råd gör den till en bok man gärna vill sätta i händerna på alla unga, drömmande elitidrottare.  

Bröt i hop är kanske en liten överdrift men Richard Magyar mådde väldigt dåligt, länge.


About this entry