Kastas handbollen ut ur OS?

IOK har börjat rensa ut bland korrumperade förbund. Boxningen är troligtvis borta från Paris 2024. Brottningen ligger risigt till. Handbollen kan bli nästa sport att kastas ut ur den olympiska gemenskapen. 

IOK kräver att OS-sporterna följer IOK:s etiska regler och tillämpar det som kallas ”Good Governence”. I tisdags skrev IOK:s etiska kommitté att Internationella handbollsförbundet förbundet (IHF) inte kunde låta IOK-medlemmen, och Asiens egen kontinentala IOK-president  Shejk Ahmad Al-Fahad AlSabah återväljas som ordförande för det Asiatiska handbollsförbundet. Orsaken är att shejken vid en domstol i Schweiz i sin frånvaro blivit dömd till 13 månaders ovillkorligt fängelse för att ha fixat falska videofilmer för att misskreditera sina motståndare inom förbundet och IOK. Detta är också orsaken till att han blivit suspenderad från IOK. 

Man kan tycka det vore självklart att följa IOK:s regler men på ett möte i veckan omvaldes egyptiern och shejkens gode vän Hassan Moustafa för sjätte gången till Internationella Handbollsförbundets ordförande. Moustafa har styrt förbundet med järnhand i över 20 år. Han blir 81 vid nästa val. Moustafa fick 135 av 136 röster. Moustafa skiter i IOK. Hans polare Shejk Ahmed återvaldes. 

Det kan tyckas märkligt att de mer demokratiskt tyngda europeiska nationsförbunden accepterar korruption och ren brottslighet. Men Moustafa har en förkärlek för stora turneringar i Danmark, Östeuropa och i Egypten. Så Svenska Handbollsförbundet håller käften, sväljer förtreten och hoppas på nya OS-medaljer. För representanter för Östeuropa, Skandinavien och arabvärlden sitter också på alla de ledande posterna inom Internationella  handbollförbundet. Och man kritiserar ju inte den hand som föder en. Eller den man råkar vara gift med… 

Svenskan Anna Rapp är chef för ekonomin i IHF. Hon råkar vara gift med Fredrik Rapp, ordförande i Svenska Handbollsförbudnet sedan 2016. Hade jag varit sportjournalist hade jag velat intervjua Anna Rapp. 


About this entry