Sex tankar om MFF-Häcken

Rättvist resultat. MFF borde gjort 2-0 första 20 och stängt matchen. Sedan tar Häcken över och borde i sin tur gjort tre, fyra mål. MFF hade inte kvalité nog, framförallt inte defensivt där spelare som Nalic, Nanasi och bitvis Bonke inte håller allsvensk klass. Nerverna ökade, de som såg oövervinnliga ut i början blev allt mer nervösa och, ja, dåliga. Häcken var duktiga på att spela och springa men borde inte fått göra några mål överhuvudtaget – mittförsvaret och Olsson darrade i andra – Larsson, och Dahlin i viss mån, räddade MFF. Tror inte MFF har haft så många avslut mot sig hemma på många säsonger. Mot ett ganska mediokert Häcken som nu, genom en poäng, slapp kvala.

Offsidemålet. Colak står offside när inlägget till Lasse Nielsen slås. Eftersom Nielsen inte är offside så springer han ned, bredsidar bollen till Colak som är först och ensam framför mål. 1-0. Korrekt tycker alla på Discovery. Inte jag. För i fall inte Colak varit offside så hade han heller inte varit först framför mål. Alltså använde han offside-positionen för att ge honom den fördel som resulterade i målet. Alltså deltar han indirekt i spelet och alltså borde målet varit offside.  Å andra sidan hade MFF en solklar straff när Hammar tar ett nacksvings-grepp så Colak missar nicken. 

Sebastian Nanasi är ung. Han borde inte spelat Han hade en dålig första halvlek. En sämre andra. Sånt händer. Däremot verkar han inte förstå sina uppgifter vid fasta situationer.  Vid frisparkar stod han medvetet offside för att ”screena” – en MFF-are ska springa ner och förbi honom och på det viset bli av med sin bevakare. Fast han bara stod där och undvek allt närkontakt.  Vid Hammars friläge låter han Vålemark bara springa in längs strafflinjen. Uselt försvar men Nanasi är ung och tänker än så länge enbart offensivt. 

Bonke har inte ett enda avlut på mål på två och ett halv år. Han tar dessutom ett gult kort mitt på egen planhalva mot en felvänd motståndare. Jag tycker att Bonke på planen gång efter annan upptråder på ett mycket dumt sätt. Det sätter laget i en onödigt svår situation även om han inte blir utvisad och han uppträder så här korkat (jag finner inget annat ord) i nästan varje match han spelare. På tilläggstid ska MFF försöka få in bollen i Häckens straffområde så fort som möjligt. Vad gör Bonke? Jo han möter felvänd, omarkerad och vänder inte om utan snurrar, springer bakåt med bollen för att sedan slå bredsida bollen, bakåt, åt fel håll. Jag försöker förstå hur han tänkte men klarar inte av det. Inte det heller. Det är mycket med Bonke jag inte förstår.  Alltså mer än han tänker. Jag förstår inte vad han gör där över huvud taget. Idag fick hans brister dock inga direkta konsekvenser för poängtappet.  #pavevargic 

Discovery har två experter på plats. Både är jätteduktiga men har också ett långt förflutet i ena laget. Alltså känner de att de måste balansera deras historia med att ta parti för det andra laget, så fort de kan. Då blir det fel – de tvingas luta åt ståndpunkter och tolkningar som jag vet att de inte är tillfreds med för att de egentligen inte tycker så. Men Discoverys föreskriva dramaturgi-regler kräver att Jens och Dubbel-Anders har en annan tolkning av Dahlins utrusning och straffsituationen än världens kanske bäste domare på 2000-talet: Jonas Eriksson. Det blir bara pinsamt. 

MFF satsar på allsvenskan, inte längre  på Champions League. Det innebär troligtvis att JDT vilar de bästa och ännu en gång ställer upp med tre, fyra spelare som, av olika skäl, inte håller acceptabel MFF-nivå. Kommer MFF kunna hålla nederlaget under fyra mål mot Zenith?  


About this entry