Jag önskar att Djokovic blev smittad

För sex veckor sedan var endast varannan professionell tennisspelare vaccinerad. Idag lär siffran vara 80 procent. Det är fortfarande långt under genomsnittet för elitidrottare som ligger nära 100% Varför? 

För att den högste rankade, serben Novak Djokovic vägrar? 

För att tennisspelare är sportvärldens största individualister och teflonhattar? 

För att spelet i sig gör att du alltid håller dig på säkerhetsavstånd och så länge du enbart befinner dig på en tennisbana är det i teorin möjligt att du aldrig kommer så nära en medmänniska att du riskerar smittas, eller smitta andra? 

Åtminstone den sistnämnda förklaringen är en trolig orsak. De lever i en bubbla och risken att smittas är minimal så länge massor av människor till stora kostnader ser till att bubblan är intakt. 

En konkret orsak till att tennisspelare börjat vaccinera sig är att Australien Open i januari kräver vaccinering. Novak Djokovic har vunnit turneringen nio gånger. Han har tillsammans med Nadal och Federer flest Grand Slam av alla män. I januari kan det bli en historisk 21:a. Dessutom får ju spelarna grymt med pengar i en Grand Slam-turnering – även om du åker ut i första omgången mot Djokovic. Och det är sommar i Australien medan antalet fullt vaccinerade i det vintriga Serbien är 44 % – ett av de lägsta talen i världen. 

Samtidigt vägrar världens bäste tennisspelare berätta ifall han är vaccinerad eller inte och säger att ”det ska vara varje individs rättighet att bestämma vad de har för substanser i kroppen”. 

Jag accepterar den hållningen. Rent generellt. Alla har rätt att vägra vaccinera sig, tycker jag. Däremot får man ta konsekvenserna. Vi ska inte anpassa samhället för de fåtal som tvivlar och vägrar. De som vägrar får i värsta fall tvingas leva så att de inte riskerar smitta andra, oskyldiga människor. Vi är där i dag – tusentals människor dör varje dag för att en stor del av befolkningen vägrar eller inte kan få de två sticken. I Sverige vägrar cirka 20 procent av alla över 15 år att vaccinera sig.   

Problemet med Djokovics vägran är två. Tennisspelare är förebilder varför det är än viktigare att följa vetenskapens och politikernas råd. Som Djokovic gör, gör Serbiens befolkning och de dödstalen är nu bland de allra högsta i Europa. Trots att landet är hyfsat stort i förhållande till de knappt nio miljoner som bor där. Hur många av Serbiens 12 000 avlidna i Covid-19 dog för att de trodde på att Novak Djokovic hade rätt? Hur många fler ska dö?

Människor om beundras av miljontals, och av ett par hundra wannabies på tennisbanan, har ett speciellt ansvar för att vara ärliga. När du är bäst ska du inte dölja frågor och svar som är livsavgörande för tusentals människor. Det andra ”problemet” är att när Novak Djokovic vägrar svara visar han är en falsk människa som inte vågar ta ansvar för sina handlingar. Förmodligen för att försöka behålla sponsorer och ytterst lukrativa reklamkontrakt. Den girigheten är nästan lika irriterande som hans själviska brist på samvete. Det låter cyniskt och absurt men det bästa som kunde hända Serbien, tennisvärlden och oss andra just nu är att Novak Djokovic blev smittad och allvarligt sjuk i Covid-19. Så sjuk att det fick konsekvenser inte enbart för Australien Open utan för hela hans tenniskarriär. Det skulle rädda liv!


About this entry