Målvakterna som berättar om Man Uniteds fall

En gång var David DeGea rankad som en av världens fyra, fem bästa målvakter. Men när han kom för tio år sedan (för drygt 200 miljoner kronor) satte Sir Alec Ferguson honom på bänken och föredrog den nuvarande HIF-målvakten Anders Lindegaard. 

Idag är De Gea petad från Luis Enriques landslag av en baskisk talang. De Gea var också ibland petad under Uniteds förra managers. Men han har fått stort förtroende av Ole Gunnar Solkjear. Förvånadsvärt stort förtroende eftersom han varit väldigt ojämn. Istället har norrmannen satsat på att köpa dyra mittbackar som Varanne och McGuire. Reservmålvakt är 24-årige, egne produkten Dean Henderson med en A-landskamp för England och ungefär lika många EPL-matcher. Trots det värderas han till drygt 200 miljoner kronor. Det är endast för att han är engelsman och en ny manager (Graham Potter eller Brandan Rodgers?) kommer säkert peta DeGea, ge Henderson chansen och troligtvis, menar jag, köpa en riktigt bra målvakt som motsvarar den nivå där resten av truppen borde befinnas sig. En målis som kostar ca en halv miljard. 

De Geas fall har pågått i flera år. Matchen som gjorde att Ole Gunnar äntligen fick sparken var inget DeGea vill minnas. 

Han är ökänd som den kanske sämste straffmålvakten i världseliten. Men mot Watford räddade han två, varav en med högerfoten, fast det räknas som endast en för den fick slås två gånger. Sedan släppte han in fyra låga avslut och han borde tagit åtminstone tre av dem, kanske alla fyra. 

Det första är en förflyttning där det ser ut som om han försöker sparka undan bollen med högerfoten men missar. Tvåan smiter in mellan högerfoten och stolpen. De båda sista är avslut från dålig vinkel där De Gea dels står fel, dels använder fel teknik. Hade hans position varit rätt, vilket man borde kunna kräva av en världsmålvakt, hade han kunnat rädda båda med fotparader.  Istället såg det ut som om han slängde sig men inte nådde – bollar som gick en 6-7 dm från hans högerfot. 

Blott 31-årige David De Gea är själva symbolen för Manchester Uniteds kris. 


About this entry