Blott Ryssland ryska målvakter har

Häpnar av Aleksandr Selikhofs enastående parader mot Lazio i Europa League. En bra rysk fotbollsmålvakt, tänker jag och kollar upp honom för det är minsann inte varje dag jag ser en bra rysk målvakt, utanför allsvenskan. Han är blott andremålvakt i Spartak Moskva – Alexandr Maksimenko är petad efter att ha släppt in fyra mot Leicester för någon vecka sedan. Aleksandr S är 27 år och värd 35 miljoner, Aleksandr M är 23 och värd 150 miljoner, enligt Transfermarkt som generellt sätt haussar värdet på alla spelare i PL. Men de jämför också marknadsvärde i genomsnitt per position och i flera klubbar är ration 1:10 mellan forward (ofta brassar) och målvakter (alltid ryssar). 

Ända sedan jag läste om Lev Jasjin har jag haft en speciell relation till ryska målvakter (jag har faktiskt fått publicerat en novell om Jasjins imaginära släktskap med den konstruktivistiske målvaktskonstnären Malevitj och dennes raka vinklar). 

Jag minns att ryska hockeymålvakter aldrig var speciellt bra – de tjeckiska var alltid bäst och sedan följde svenskar och finnar. Fanns undantag, som den mask – men hjälmlöse Konovalensko och naturligtvis den extremt långe, mycket sympatiske Tretjak. Där föddes min nyfikenhet, varför ryska utespelare var överlägset bäst men så sällan målvakterna? Det var lika pinsamt som fotbollsmålvakterna efter Sovjetunionens sammanbrott. Jo jag menar allvar. På 80-talet hade landet ett par av de bästa i världen. Så fick de börja spela utomlands och plötsligt blev alla allvarligt skadade, försökte göra comeback och allt slutade i målvaktsmisär och fiasko. Sedan dess spelar inga ryska målvakter utomlands, utom i Djurgården vars ryss Aleksandr Vasyutin visserligen varit allvarligt skadad men också är bäst i serien. Strax före Djurgårdens andremålvakt…

De ryska topplagen, Zenith, Spartak, Lokomotiv, CSKA, Dynamo och Krasnodor har liksom de övriga tio klubbarna i Premier Liga 35-40 % utlänningar i trupperna. Det innebär exakt 139 spelare. Av dessa är exakt ingen utlänning. Guihlerme (inget Alexandr där inte) är en neutraliserad brasse (tvåpasspelare) som varit i Lokomotiv sedan 2007 och fortfarande, vid 35 är förstemålvakt. Fast han spelar sällan mer än 75 % av seriematcherna. 

Varför tror ryssar att deras målvakter är så bra när de är så pass mediokra? Eller har det med kulturen att göra – att målvakter anses vara tvungna att ha ett ryskt sinne för att lyckas på ryskt gräs? Tycker de att målvakter inte har någon större betydelse och därför vill man inte lägga ned några pengar på dem? Eller, ja vad fan är det egentligen? Varför förstår de inte att det kan vara bra att ha en stabil målvakt i internationella sammanhang?   

Har du en teori om det här så kommentera gärna. 

Ps Titeln anspelar på en Carl Jonas Love Almquists rader ”blott Sverige svenska krusbär har” som uttrycker en stark längtan efter landet han var i landsflykt från. Misstänkt för bedrägeri och mordförsök. Nu på söndag skulle han fyllt 228 år.  


About this entry