Ralf Rangnicks lag går inte som tåget…

Tysken tar över Man United säsongen ut. Det sägs att han sedan får en roll som fotbollsansvarig/sportchef – alltså nån ovanför managern.  

Förutom att Man United alltid gör alla fel som kan göras med alltför mycket pengar: vilken tränare i absolut världsklass skulle ta ett jobb som i princip innebär att du får 75 miljoner om året för att vara vice? De här stora namnen accepterar självfallet inte ett jobb utan hög självständighet. Eller är det så att Rangnick kommer bli ett bollplank på chefsnivå? 

Dessutom måste engelska klubbar numera ha så engelska tränare som möjligt så om nu Brendan Rodgers får Unitedjobbet i sommar ligger Graham Potter väldigt bra till nästa gång någon av de största, mest engelska klubbarna, ska ny manager. 

Rangnick sägs ha tackat nej till att vara interim i Chelsea i januari. En del tror att omsvängningen beror på att United är större. Nej, det beror på att Rangnick var på väg att få sparken i Lokomotiv Moskva. Ingen skriver det för det skulle ju ta ner Uniteds attraktionsvärde betydligt – och ingen journalist vill dissa i onödan. Det är enbart resultat som gör att man får dissa. 

I januari såg det ut om Rangnick gjorde ett lika bra jobb i Moskva som tidigare i Leipzig och Salzburg – han har varit Red Bull-koncernens egen ”hit man”. Lokomotiv blev trea i ligan och utmanade Zenith i årets liga. De första omgångarna. Men i och med förlusten borta mot Napoli i första omgången av Europa League så har Lokomotiv helt spåret ur. I går i returen hemma förlorade man 0-3 mot Napoli. De andra tio senaste matcherna har bara gett en enda seger – mot jumbon i ryska ligan. Rangnick var med andra ord på väg att få sparken – inte konstigt att han nappade på Uniteds lukrativa erbjudande. Hade de väntat en vecka eller två hade Rangnick troligtvis varit arbetslös.   

Nu kan förstås Rangnick lyckas ändå. Både den här säsongen och de två kommande på ”sparka-uppåt-positionen” men han hade en himla tur som landade det här praktikjobbet. 


About this entry