Hammarbys annus horribilis 

Fotbollsklubben med landets mest bokälskande fans håller fast vid den utrotningshotade utgivningen av genren årsböcker, på papper. Bara sånt kan göra en till Bajensupporter och det behövs nog för det är (med ett fantastiskt undantag) enbart fans som kan älska den här boken. I maj 2022 kommer säkert en uppdaterad titel och underrubriken blir säkert inte ”Ett år som inget annat”. Däremot har ju herrlaget underpresterat nästan lika grovt i år som de gjorde 2020 eftersom bilden av Bajen numera alltid belastas av ”guldtips”.   

Boken är ett samarbete mellan Idrottsförlaget och fotbollssektionen. Författarna Gunnar Persson och Jonas Cederquist har gjort ett gediget jobb: varje allsvensk match får en liten kort text, statistik och så massor av bilder. Hade gärna sett lite mer text men det är förstås inte lätt när utgångspunkten är att inget ska dissa – en säsong vars final blev fiasko och en niondeplats. Noterar att det enda negativa i hela boken verkar vara detta från premiären mot Östersund: ”Därmed blev Paulinhos tidiga straffmiss neslig främst för honom själv”. Med tanke på att den på alla sätt överviktige brassen är en av klubbens värsta värvningar sedan ”video-juggarna” för drygt 25 år sedan så är väl konstaterandet berättigat.  Även plus till den intressanta texten om scouter och Amoo. 

Den lilla allsvenska statistiksammanfattning är spännande vad gäller varningar och utvisningar. Rikard Magyar (se recension av hans bok här) fick två röda kort. Hammarby var tvåa i varningsligan och de nio mest varnade spelarna i allsvenskan 2020 var alla mittfältare. 

Även damlagets allsvenska avancemang och utvecklingslagen uppmärksammas. Liksom en sida åt de sällsynta grönvita SM-mästarna: i futsal. Bokens riktigt stora behållning är bilderna från Bildbyrån och Johan Gustafsson. De håller CL-kvalité rakt igenom. Hade herrlaget varit lika bra som bilden av dem hade de säkrat guldet i september.    


About this entry