Varför Vinterlandslag? 

Läser en bok om scouter och agenter. Om en dold värld där värdet av fotbollsspelare bland annat bedöms utifrån landslagsmeriter. Har du spelat i a-landslag är du plötsligt värd x antal miljoner mer. 

Det är extremt vanligt i korrupta exportländer av fotbollsspelare, framförallt i Brasilien och hela Afrika. Jag kan inte tolka den idag uttagna herrlandslagstruppen som annat än ett försök att pumpa upp värdet på mediokra, överåriga allsvenska spelare. Är Vinterlandslagets resa en Viagraturné, en hästmarknad för att förstärka samarbetet mellan klubbar, agenter och förbund?

Faktum är att resedatumen är osäkra, till och med motståndarna är osäkra och Janne Andersson motiverar frånvaron av namnkunniga spelare med att ”vi kan dem redan”. Indirekt är det alltså spelare Janne efter 29 omgångar av årets allsvenska, och i de flesta fall många tidigare säsonger i allsvenskan, (till och med som tränare för dem) fortfarande ”inte kan”?  

Förr i världen åkte man på januariturné med utvecklingsbara spelare som var nära A-landslaget men inte platsat, än. Jag ser högst två eller tre av de här 24 som någonsin åter kommer kunna bli uttagna i en landslagstrupp igen. När spelarna dessutom har sin semester och motståndet är så oerhört meningslöst – vad är det Janne Andersson ska lära sig som bara går att göra på spanska sydkusten strax efter nyår? 

Det vore rimligt att TT:s utsände reporter vid presskonferensen hade vett att fråga ”varför”  – men hen ”tänkte väl inte på det”? 

Själv kan jag tänka mig att Janne gärna vill träna de tre målvakterna som alla är aspiranter på att vara andre- eller tredjemålvakter i det riktiga landslaget. De och inga andra har en realistisk chans att vara med i en riktig landslagstrupp 2022. Men de 21 övriga, är de backup vid avslutningarövningar och statister på inläggsträning? Jag kan förstå att man vill se mer av unga spelare som Jallow, Sarr och Wålemark men vad kommer Linus Wahlquist någonsin tillföra svensk landslagsfotboll? Eller Simon Strand, Carl Johansson, Baffo, Milocevic, Levi, Rasmus Alm plus ett tiotal andra vinterlandslagsmän i ett land vars elitklubbar måste exportera spelare för att affärerna ska gå ihop. Det här är klart överåriga, överblivna, färdigväxta spelare av allsvensk klass som kanske drömmer om att åter spela utomlands (regelbundet, för ett klubblag) och då är naturligtvis ”landslagsmeriter” perfekt för klubbarna och agenterna. Jag kan inte se något annat skäl med K-landslaget, k som i kvarlämnade.

När sånt här görs i andra länder vill vi svenskar gärna se det som fiffel och korruption. När vi själva gör det heter det ”Vinterlandslag” och landets främsta fotbollsjournalister ställer inga frågor. Kanske för att de också vill åka till spanska sydkusten efter nyår. 

PS I DN:s version av TT-texten ingick Franz Brorsson. I Fotbollskanalens text är han inte med i truppen. Eftersom Malmö FF inte velat släppa några spelare men deras femteval som mittback, Franz Brorsson, är med, utgår jag ifrån att hans kontrakt som löper ut vid nyår inte kommer förlängas.  Om han nu är med i truppen? Av olika skäl hoppas jag ändå att han, Calle, Simon med flera nu får chans att spela i ett icke-skandinaviskt klubblag.