Tecknade huliganer

Misslyckat filmmanus återuppstår – som grafisk roman om Stockholmsklubbarnas ”firmor”. Utan boll, utan matcher. Originellt, trovärdigt och överraskande bra om vuxna pojkars försök att finna en mening med livet: som gängslagsmål för sin fotbollsklubbs ära, som att förväxla kärlek med våld och misshandel. Vilket många familjefädrar gör – ofta för att de själva blivit misshandlade som barn. 

Fullt så långt drar inte Cyril Hellman (text) och Peter Bergting (bild) liknelserna i ”Vad som än står” (Stevali) utan det handlar uteslutande om heder, desorienterad kärlek och ”box”. Boken avslutas med intervjuer med firmaledare och poliser. På pricken det hat många religiösa företrädare hyser för ”konkurrerande” religioner och gudar – med terror, religionskrig och andra uppgörelser i trons återvändsgränder som följd. En troligtvis unik men bra, rättvis bild av hur fel det kan bli – ”vad som än står”.   


About this entry