Danmark sörjer – Lars Høgh är död

I somras var hans vän, granne och arbetskollega på Fyn Christian Eriksen nära att dö. Redan då var gamle landslagsmålvakten Lars Høgh själv döende, i cancer. Under drygt tre år höll han den kanske mest dödliga och lömska cancerformen, den i bukspottskörteln från sig – i går tvingades han släppa cancern förbi sig, 62 år gammal.

Fram till i går var han landslagets målvaktstränare, sedan 15 år tillbaka. För tre veckor sedan kom hans självbiografi: ”Der er antal på alt” det vill säga Inget varar för evigt.

Han gjorde inte mer åtta landskamper men är än dock en del av den rödvita fotbollshistorien. Inför VM 1986 körde hans tränare i OB på Fyn två dagar i veckan till Köpenhamn för att träna den otroligt lovande Peter Schmeichel – en resa, med båt och bil som tog drygt två timmar enkel väg. Vem som skulle vara tredjemålvakt i VM-truppen blev en strid mellan bitr. förbundskaptenen Ricardo Møller-Nielsen som var den som reste på eget bevåg och Sepp Piontek om inte hade lika bra förstånd på målvakter och ville ha Lars Høgh. Piontek vann – inte utan konflikt och vrede. Väl i Mexiko blev Høgh under märkliga turer förstemålvakt i de två sista matcherna mot Tyskland och Spanien.

Enligt ”Tynd Luft”, den fantastiske boken om Danmarks VM-äventyr, hade nog Danmark inte förlorat med 1-5 utan gått vidare om Peter Schmeichel varit tredjemålvakt.

Peter skriver om hur frustrerande det var att inte platsa i boken ”One” som kom i september.  Lars Högh stora match är returen mot Real Madrid 1995. Odense Boldklub vann 2-0 på Bernabeau och det är fortfarande en av de allra största sensationerna i europeisk  cupfotboll – skildrat i boken ”Miraklet i Madrid”.

Lars Høgh gjorde 23 säsonger och över 800 matcher för OB:s A-lag.   


About this entry