Själv-avverka dig Granen!

Att vinna 0-1 borta i första kvalmatchen och inte släppa till en enda målchans – Halmstad borde varit överlyckliga men var förbannade. De skulle självfallet stängt kvalmötet redan efter 45 minuter. Nu blir det en match till och de är besvikna.  

Deras frustration säger allt om hur överlägsna HBK var. Det tog 6 minuter att göra målet på hörna – som orsakades av flera dåliga insatser av HIF-försvaret. En värdelös mittback som gav bort en hörna. En dålig målvakt som inte markerade revir, en annan, ung, mittback som förlorade en närkamp mot en 15-20 kilo lättare spelare, e t c, e t c.

Det var en serie alla räknade med att HIF skulle springa hem med ett innermittfält och en holländsk målmaskin av bra allsvensk klass. Men ett fotbollslag är aldrig bättre än sin sämsta länk, eller sin tränare. Eller sin sportchef. 

Jag skrev 2018, när det stod klart att Granen skulle bli sportchef i HIF att det var ett märkligt, och mycket tveksamt fall: ”Fäll inte Granen”. 

På planen märker man några saker väldigt tydligt. Förutom det faktum att HIF tog nio poäng på de sista nio matcherna i serien. Det finns ju inte i fall man är ett topplag – och det var HIF då, i augusti.

  1. Omklädningsrummet. Det är dålig stämning på plan. Spelarna stöttar inte varandra. 
  2. Tränaren. Han har ingen idé om hur laget ska spela. Det finns ingen struktur, inget tydligt sätt att spela. 
  3. Mittbackarna. Orutinerade, långsamma, lite fega och av i bästa fall av ordinär Superettannivå. Man kan inte försöka chansbryta i början av en kvalmatch.  Då tänker man inte som en mittback SKA tänka. 

Ansvaret för alla misslyckanden är Granens. Han har tillsatt två undermåliga tränare, han borde sätt till att det inte stank av psykisk ohälsa och dåligt självförtroende i HIF. 

Han, om någon, borde ju kunna ha sett och förstått att unge Widell och långsamme, mittfälts-wanna-been Charlie Weberg inte  håller i Superettan. Och därför agerat. Antingen ser han det inte eller så snarare, han har inte haft möjlighet att skaffa en riktig mittback. 

Oavsett vilket borde Granen avgå, men först efter att ha sett till att Jörgen Lennartsson aldrig mer närmar sig HIF. Ja, det är obehagligt att avskeda människor och Lennartsson kommer säkert sin vana trogen att prata om dolkstötar och knuffa fram sin lille son och säga att HIF svikit dem båda, men det är Granen uppgift att fälla för Jörgen och sedan självaverka sitt arbete som sportchef.   

Granen kan säkert bli ungdomstränare. Vem som ska ha deras jobb har jag ingen aning om men jag vet att med Lennartsson och Granen som ansvariga är det högst troligt att HIF ”gör en Gais” säsongen 2022. 

Ps Det är patetisk TV när man som Pär Hansson står och lovprisar sin vän och andremålvakt under många år. Varefter Kalle Joelsson går ut och gör massor av misstag, på en nivå som fin ken att minnas Kalmar för något år sedan. Först och främst målet, men även att han hamnade på fel position och Antonsson bara kunde bredsidat bollen över honom i en lobb. I fall Antonsson vore en bra fotbollsspelare. Sedan spelet med fötterna – det var väldigt sällan en in- eller utspark fann röd adress. Och ett par slog han bara ut över långlinjen eller till HBK-are vid mittplan. Ganska tragisk det hela.


About this entry