Daniel och Daniel: de väldigt svenska fotbollsexperterna

Måste medge att jag ibland förväxlat namnen. Men det var Kristoffersson som började på Radio MUF i Växjö, gav Zlatan sämre betyg för att han inte hade gjort mål och nu ska börja på Sportbladet. Är det verkligen sådan brist på duktiga fotbollsskribenter i landet? Kanske har Zlatan ( i sin nya bok) och Johan Dahlin och Kalle Eriksson i Mjällby (i Offsides pod) rätt. Kunnandet är kanske så pass lågt att man mister all respekt. 

Det samma gäller för övrigt basket. Jonas Jerebko valde att offentliggöra sin comeback i basketpoden Bänkvärmarna för att han inte ville misstolkas av vanliga sportjournalister. Poden diskuterade också detta – att många svenska ligamatcher ensamkommenteras av personer som inte ens lärt sig basketens grundläggande terminologi utan använder fotbollsfraser.  Det är lika provocerande som att lyssna på Daniel Kristiansson ensamkommentera fotboll även om han efter 30 år lärt sig språket.

På Daniel Kristianssons Linkedin-presentation har han själv skrivit att han är en kunnig och respekterad sportjournalist. Jag tycker Daniel har lärt sig mycket på TV4 och är duktig på att kommentera – däremot har han ännu inte lyckats lära sig förstå fotboll. Det är rätt anmärkningsvärt, tycker jag.

I går kväll spelade Sevilla och Barça en riktig ful regnmatch. Det är snart jul, många är lediga eller sjuka och CMore kastar in reserven: Daniel Kristiansson. Efter 90 sekunder kastade sig den nyss avdribblade vänsterbacken sig med båda fötterna och fällde Dembelé med en ”saxspark”. Bara frispark. Det satte tonen. I mina ögon var Sevilla som vanligt värst men Jordi Alba provocerade i andra en motståndare så mycket att denne kastade bollen i huvudet på den lille vänsterbacken. Med elva mot tio borde Barça gjort 2-1 men närmare ett stolpskott av Dembelé kom man inte. Domaren friade nästan hela tiden och var det en tackling som gett varning även i England så blev det blott frispark på Sanchez Pizjuan. Det innebar också att Gavi, en av världens helt klart största fotbollstalanger, sparkades ner sju, åtta gånger. Ofta vid omställningar. Aldrig mer än frispark och på sin höjd en tillsägelse. Den otäcka tillställningen slutade med att när Gavi på ett inlägg med sidan tacklar den brytande mittbacken lite hård – Gavi maxlöper ju på bollen vid främre stolpen men är cirka en decimeter sen  – och mittbacken vrider sig i fantasiplågor så får Gavi varning. 

Det var faktiskt lite obehagligt. En del spelare haltade av och jag kan absolut inte förstå varför man tillåter så pass fult och farligt spel. Det får gärna vara hårt men fula efterslängar och tvåfotstacklingar – varför skyddar man de förövarna? Det påminde om spansk fotboll på 70- och 80-talet. Det var då Athletic Club lyckades fördröja Maradonas genombrott med ett år genom att till sist lyckas kastade sig in och stämpla honom över knäleden. Det var också samtidigt som Maradona började missbruka så man kan fundera lite på hur bra Maradona hade varit ifall han sluppit överfallen, skadorna och börjat missbruka först nåt år senare. 

Det slutar i alla fall med att Daniel Kristiansson summerar matchen och ska berömma någon – och då blir det domaren han lovprisar. Det är sååå sjukt! Jag har legat en halv natt och tänkt på hur arg jag är men vreden har inte helt försvunnit. Det är ett sådant hån mot oss som betalar CMore men även mot spelarna och inte minst mot fotbollen som spel att låta en sådan pajas ha tolkningsföreträde. För tyvärr blir han det när han är så vilsen och publiken så stor. I övrigt är han duktig på att kommentera och säkert lika vänlig som han var då man ibland pausfikade med honom för tio år sedan men ja – en korkad clown i just den här rollen på CMore. 

Daniel Kristoffersson skrev jag ganska mycket om för sju, åtta år sedan. På den tiden då han haussade vissa spelare för att stärka banden och relationerna. Jonas Olsson var bland EPL:s två, tre bästa mittbackar och Kim Källström alltid världsklass. I Kristofferssons betyg.  Jag uppfattade Expressenjournalisten som djupt korrumperad med samma obehagliga prioritet – gärna lura läsarna så länge jag har bättre chans att få ett scoop och stora rubriker. 

Kanske går det bättre på Sportbladet men jag har en starkt känsla av att så inte är fallet. Men God Jul på er Daniel och Daniel – de väldigt svenska fotbollsexperterna.  


About this entry