Världsklass och överviktiga

22- årige Luka Doncic är världens bäst betalde basketspelare. Två år i rad har han anlänt till försäsongen med 10-15 kilos överviktigt. Nu, efter två månader av säsongen är han fortfarande överviktigt. Inte lika mycket men tillräckligt för att ställa till problem, öka risken för skador och begränsa hans produktion. Nu är han skadad igen; 201 cm och nära 110 kilo kostar på kroppen. 

110-115 kilo är förmodligen 21-årige Zion Williamsons idealvikt. Han anses lika lovande men bär dock på betydligt större viktproblem. Han är cirka 202 cm, skadad och sägs ha vägt 155 kilo för några veckor sedan. Jag skrev om hans viktproblem och skaderisken när han debuterade i NBA januari 2020. Då hade han haft två större knäskador som begränsat hans utveckling. Jag slutade med den pessimistiska gissningen att hans karriär blir kort. Det handlar om att sälja så många tröjor som möjligt under två, tre säsonger.

Han gjorde en bra, på gränsen till enormt bra säsong 2020-21. Under sommaren fick han en stressfraktur i foten – en typisk överansträngning när man hoppat alltför mycket eller när kroppstyngden är så överstor att kroppen till slut reagerar med intensiv smärta. 

Zion opererades i slutet av sommaren, hans lag, New Orleans Pelicans sa att Zion skulle komma tillbaka till säsongsstarten. Två månader efter första ligamatchen meddelade de i veckan att foten fortfarande inte är bra och säger nu att han kan spela först om 4-6 veckor. Vilket återigen är en, tråkig, likväl mycket optimistisk prognos.

Stressfrakturer i mellanfotsbenet kan lätt bli kroniska ifall de inte får läka. Vanligtvis tar det 3 och upp till 6 månader ifall man sköter rehab. Det innebär att man inte springer på hårt underlag, absolut inte hoppar e t c. 

I USA, där en av tre unga afroamerikaner lider av fetma är det ett oerhört utbrett samhällsproblem. Att ha fotbroblem är nästan synonymt med kraftig överviktig, Kanske är ämnet alltför känsligt och det är därför USA och basketälskare inte tar alltför allvarligt på Zions problem. Många skriver att han alltid vägt mycket så ett par pannor extra gör ingenting. Han har ju inte kunnat träna och det är därför han väger lite mer. Man skriver också att han snart är tillbaka men allt det här är snarast fråga om faktaresistens och desperata bortförklaringar.  

Det går utmärkt att gå ned i vikt och träna hårt trots att man har en stressfraktur i foten. Vanligast är att man springer i vatten. Självklart kan man anpassa kosten till viktnedgång trots att man har en fotskada – du äter inte med mellanfotsbenen. 

Zion Williamsons alla skador i knä och fötter är en fullkomligt logisk och naturlig konsekvens av att vara elitidrottare med kraftig övervikt. Belastningen blir alltför stor och kroppen kommer fortsätta att reagera för misshandeln. 

Att några av världens bästa basketspelare kan vara överviktiga är naturligtvis ett grovt underbetyg åt sporten. Än värre är att både Zion och Lukas klubbar verkar acceptera deras viktproblem. Istället för att ställa krav låter de sina stjärnor hållas. Troligtvis för att ingen vågar stå upp och kräva ansvar för de cirka 300-400 miljoner kronor de har i lön per säsong eller om de kommer få vid nästa nya kontrakt. 

Nu kan de två naturligtvis göra precis vad de vill, kropparna är deras men de, klubbarna, media och supportrarna ska inte vältra sig i lögner om orsakerna till alla skadorna och riskerna för deras karriär. 

Är det inte dags att vi börjar prata om fetma utan alla dessa falska orsaksförklaringar och undanflykter? Vem tjänar på att lögnen förblir en offentlig sanning? 


About this entry