Världsmästerskapen för tunnhåriga, överviktiga 46-åringar som är bra på dart

Igår avgjordes VM-finalen – inför en stor, tätt packad entusiastisk åskådarmassa nånstans i London. The Guardians Dart-expert beskriver den jämna finalens slut som två tungviktsboxare i 15.e ronden: utmattade giganter så trötta efter att bokstavligen satsat allt att de nu var tvungna att stödja sig för att inte dråsa omkull. 

Några av de redan utslagna/smittade klagade på att säkerhetsföreskrifterna, både vad gäller testning och åskådarnas iver (de stod som på forna dagars rockkonserter tätt, tätt sammantryckta). Ett par tävlande var så påverkade att domare fått skilja dem åt upprepade gånger. Arrangörerna ursäktade sig med att de följt tävlingsbestämmelserna och föreskrifterna i ett land som håller på att kollapsa av antalet Covid-fall på sjukhusen.  

Det är ett referat, och bilden av en sport, som bekräftar alla, ja a l l a fördomar. Inklusive dumhet, oansvarighet och sammantaget långt ifrån vad som kännetecknar det vi vanligtvis kallar sport. Det är väl i stort sätt endast underhållningsvåldet och Qatar som saknas.

Jag gillar att kasta pil på puben – jag har haft egna pilar sedan november 1980: inköpta på Intersport i Östersund med QPR:s färger och klubbmärke. Jag har länge trott att efter det galna 1990-talet hade sporten blivit mera av sport och mindre av testostoronstinna gubbar med gigantiska ölkaggar och fimpad impulskontroll. 

Så fel jag hade. Förutom texten är där bilder på alla de bästa och samtliga tävlande kan bäst beskrivas just som rubriken. På bilderna ser man inga ölkaggar däremot är alla magar så stora, raka och lyfta att gubbarna garanterat bär gördlar eller korsett. För magen försvinner inte för att man drar ihop den, man bara förflyttar den upp mot revbenen där det finns plats. 

Jag har inget emot dart men det blir pinsamt när alla världens bästa ser exakt likadana ut och dessutom försöker dölja sin brist på fysisk träning. Ni får gärna vara ohälsosamma men dölj det inte.  I fall jag ens ska reflektera över att ta Dart som tävlingsidrott på allvar så: släng korsetterna och låt kvinnorna konkurrera. 


About this entry