Undantag och sport?

Det absolut viktigaste nu, som berör alla miljarder människor på planeten, handlar om sport och undantag.

I natt gjorde Kyrie Irwing comeback, på bortaplan. Brooklyn Nets ovaccinerade stjärnguard får inte spela i staten New York. Däremot på bortaplan. Inför premiären i oktober sa ägarna/laget/organisationen att de inte ville att guarden skulle spela. Nu, medan USA är värre drabbat än någonsin, gjorde han 22 poäng och Nets vann igen. Till raden av lag jag följer och hoppas på ideliga förluster för (Newcastle, Granada, Lazio, Salzburg, Leipzig, OKC, Ferencvaros, Esbjerg med flera) tillfogas nu Brooklyn Nets.   

Samtidigt, i Australien, nekades Novak Djorkovic visa. Där är det sommar och få smittade just nu. Australien Open utnyttjade en regel som säger man kan göra undantag och det gjorde man för att Djorkovic ska kunna bli historisk och bli den som vunnit flesta Grand Slam titlar någonsin.  

Serbiens president, just nu ansvarig inte enbart för ett av de högsta dödstalen på grund av C-19 i världen, anti-bosnisk aggression i Bosnien Herzegovina och för näst Ryssland det lägsta procentantalet vaccinerade på Norra halvklotet, hävdar att det nekade visat är ett angrepp på alla serber. Han använder faktiskt termen ”harassment”, (enligt The Guardian) det samma som används för sexuellt ofredande. Säger rätt mycket om Serbien och serberna, tycker jag. Djorkovic vägrar att berätta om han varit smittad eller blivit vaccinerad. Därigenom tar han ett steg längre än Irwing som inte vill ha antivirus i kroppen. Irwing tar ett personligt beslut, om sin egen hälsa. Djokovic vägran är en slags Nietzschensk övermänniska-attityd. Att han står över allt det där som vi andra miljarder människor nu oroar oss för. Genom att göra undantag för tennispelaren förlorade jag all sympati för tävlingen och de som organiserar världstennisen. Cred och tack till Australiens regering.

Det viktiga här är att inte haussa undantag. Att inte skapa ikoner så att människor börjar beundra vaccinationsmotståndare och tror att även de kan fungera i ett samhälle som försöker skydda sig mot en våldsamt dödlig pandemi. Jag hade större förståelse för undantag om det gällde andras liv och död, nationers säkerhet e t c men att nåt så jävla oväsentligt som sport ska prioriteras före hälsa gör mig faktiskt förbannad.  

Jag respekterar att enskilda människor vägrar vaccinera sig men då måste de också ta konsekvenserna av att de utgör en fara för oss andra, vi flertalet som bara vill leva och vara friska.  Anti-vaccare som beundras, och får inordna sig i normalsamhället på sina alldeles egna livsvillkor, skapar stora problem – världen över.  


About this entry