Den falska Fotbollskanalen

Länge tyckte jag den levererade. Idag är Fotbollskanalen ofta galet dålig. Finns naturligtvis ett par bra krönikörer men nyheterna är många, uselt skrivna och vanligtvis totalt ointressanta. Det enda som är intressant på näthubben är den lite småhemliga rubriken som alltid visar sig lova mycket mer än den ger.

Fotbollskanalen har gått så långt att det inte i första hand handlar om fotbollsnyheter utan om antalet klickbara texter man kan publicera. Med en spännande rubrik skaffar man sig extremt många klick som jag förmodar lockar annonsörer. Fotbollskanalen tjänar pengar på vår besvikelse över ännu en text som är totalt meningslös.

Så vad skriver man då? En text om Mjällbys nye målvakt verkligen slösar med meningslösa utfyllnadsord ord på ett sätt som frestar både ens tid och intellekt – kan man då åtminstone inte nämna målvaktens ålder? Eller vet alla hur gammal den här f d division 1-målvakten är utom jag?

”Broman lämnar Elfsborg” – vem fan är det tänker jag och börjar läsa en text om en kille som aldrig ens spelat i klubbens A-lag. I allsvenskan. På fem säsonger…

”Enligt den trovärdige transferjournalisten…” inleds en text och jag tänker – är alla andra transfer-journalister inte trovärdiga. Hur är det med FK:s egna naiva ryktesspridare?  Cirka nio av tio texter i dag handlar om rykten, här kallade ”uppgifter” – hur trovärdig är FK som sprider så många uppgifter som möjligt utan att hjälpa läsaren värdera sanningshalten? Eller i fall vi nu skall se ”trovärdighet” som ”trovärdigt. Den källa som sprider sig tio ”uppgifter” varav kanske en eller två är samma – kan den räknas som trovärdig? Under alla omständigheter – journalistik handlar det inte om. Snarare ryktesspridning som affärsidé.

När ärliga spelare, tränare och ledare viskar att de i princip aldrig tar del av den media som ”bevakar” dem så har jag stor förståelse för deras beslut. Även om det är tråkigt och ledsamt. Det leder också till överdrifter och onyanserat förakt men det kommer alltid fram som viskningar. Är de öppet ärliga får de skiten i ryggen. Som Zlatan får, ibland rättvist ibland bara för att han är Zlatan. Så fungerar fotbollsjournalistik 2022.

Fotbollskanalen (för all del även Zlatan) profiterar och tjänar feta pengar på vår kärlek och nyfikenhet på fotboll (fast Zlatan levererar mer än en av tio gånger). Fotbollskanalen snor vår tid, våra klick och sviker oss sedan åtta, nio av tio gånger. Det är inte enbart oseriöst, det känns helt enkelt falskt!

Jag tycker det är en journalistisk kris men kanske är det bara så här media ska fungera år 2022. För skillnaden mellan Fotbollskanalen och huvudsakligen seriösa media är när det gäller sport, och speciellt fotboll, tyvärr ganska liten numera. Kanske är jag gammaldags, har ålderdomliga värderingar och önskningar men jag är öppen för alla bud på en seriös fotbollssajt som sprider nyheter istället för uppgifter.


About this entry