Hur hamnade han här? Del 1

Värvningen av nye huvudtränaren bär på en odör av himmelsblå panik och desperation.

Senaste gången MFF värvade en tränare ”fem i tolv” resulterade det i ”Kuhnbäraren”, Bornholms främste fotbollsspelare genom tiderna, Allan Kuhn! En av Danmarks mest rutinerade assisterande. Förmodligen den sämste tränare MFF haft på 2000-talet, sämre än Roland Nilsson.

Nu är det alltså Milos Milojevic som i sista sekunden utsetts till Jon Dahl Tomassons efterträdare. Samme Milos som för sju månader sedan skrev ett 3,5-års kontrakt med Hammarby men direkt efter att säsongen var slut flög till Trondheim i hopp om att bli deras tränare. Utan Hammarbys vetskap. Vanligtvis är karriären då slut men direkt kommer MFF som räddade ängel åt en tränare ingen vill ta i med tång.

Jag läser i Mikael Hjelmbergs bok ”Uppdrag chefsscout” om hur Milos hamnade i Hammarby. Vad de vill och trodde sig få av Milos Milojevic. Scouten kände honom sedan Mjällbytiden och hade mött honom i Tirana då han var en av många ass i Röda Stjärnan. Förutom det är hans enda meriter att han lyfte Mjällby från Ettan till Allsvenskan.

Jesper Jansson ansåg inte att Stefan Billborn längre var ”tydlig i sitt ledarskap”, det vill säga at han hade förlorat i auktoritet. Jansson ville också ha en tränare med en tydlig spelidé samt förståelse och total acceptans för klubbens strategi.

Hjelmberg skriver att Milos passade in perfekt och att alla imponerades av att han redan visste allting om Hammarby och hade en tydligt idé om hur laget skulle utvecklas. Hjelmberg, Jansson och styrelsen kände sig ”oerhört trygga” med tränaren som övergav dem ett halvår senare.  

Boken, som skrevs i höstas, haussar att Milos är så aktiv på träningarna, att alla älskar honom och den offensiva fotboll han står för. Det samma har MFF sagt, det är nästan en upprepning vilket låter lite läskigt: aktuell som akademiansvarig redan under tiden i Mjällby. Oerhört offensivt lagd tränare. Kan klubben väl.

Men att döma av resultaten i Hammarby resulterar hans ”offensiva tänk” sällan i mål. Under Billborns 8 allsvenska matcher 2021 gjorde Hammarby 14 mål och mötte fyra topp6-lag: MFF borta, Kalmar, AIK och Djurgården. 14 mål och 11 poäng mot det motståndet var inte dåligt. Men Hammarbys självbild tålde det inte.

Milos tog 42 poäng på 22 matcher vilket är lite bättre men sett till motståndet är det inte imponerande med tanke på 16 matcher är mot lag i mitten eller botten av serien. Faktum är att räknar man så här är Stefan Billborns facit några tiondelar bättre än Milos.

Hur är det då med den offensiva fotbollen? Hammarby gjorde 40 mål på 22 matcher – det kan verka OK om det inte var så att Hammarby gjorde 12 mål på tre av de fyra sista matcherna mot bottenlagen eller lag som inte hade något att spela för. Den enda tuffa matchen slutade 0-0 i Halmstad efter att Oliver Dovin räddat flera frilägen.

Räknar vi bort de här rätt ointressanta målen blir facit 28 mål på 18 matcher – ett högst ordinärt allsvenskt målsnitt och oerhört långt ifrån de målsnitt Hammarby haft åren före, under Billborn.

Så en väl påläst men skandaliserad tränare, utan nämnvärda meriter och med en tydlig vilja att göra mål som han inte lyckts omsätta i praktiken – vad gör han egentligen i MFF?

Det förklarar jag i nästa text, i morgon lördag.


About this entry