Djokovic och sanningens trassliga labyrint

Det har gått från en nationell serbisk ära och hederssak till att nu handla om en av världens bästa idrottsmäns heder och framtid. Kanske om ännu mer.

Djokovic skyller nu alla ”felaktigheter” på sin agent. En text i The Guardian redogör för alla motsägelser och citerar tyska Der Spiegel som har upptäckt att de appar som Djokovic hänvisar till som bevis är manipulerade.

Så plötsligt har insatserna vuxit. Nu handlar det inte längre om han kan ta sin 21:a Grand Slam-titel i Australien utan om hela hans framtid som ikon och idrottsman. Vilka företag vill förknippas med honom som eventuell lögnare och vaccinationsförnekare? 

Eftersom Djokovic AB omsätter cirka en miljard kronor per år är insatserna gigantiska. Både för Novak och Serbien som gjort tennisspelarens sak till sin. Om han nu inte kan förklara allt och får åka tillbaka med racketen mellan benen – vad säger den serbiska regeringen som försvarat honom? Kommer de som vanligt skylla på utländska krafter som vill skada Serbiens ära och anseende, typ Trump-style? Eller kommer de acceptera att man ibland faktiskt måste förlora en match?

I förlängningen handlar det även om Australien Open och idrottens gräddfil. Kanske kommer Novak Djokovic skriva tennis- och idrottshistoria på ett helt annat sätt än vad han tänkt.

https://www.theguardian.com/sport/2022/jan/12/novak-djokovic-timeline-what-did-he-say-then-and-now-about-his-positive-covid-result


About this entry