E Mans 24 timmars

Viasat Sport sänder hela loppet, med tre entusiastiska expertkommentatorer. Råkade hamna där när jag letade efter St Paulis match. Tänkte först att det var fel tid på året men insåg snabbt att fotot egentligen var ganska fantastisk grafik: det var e-sport!

Där satt ett tiotal av världens bästa e-sportförare och körde hela loppet. Alla i riktiga racingstolar med hörlurar och asbestoveroller i fall spelkonsolen skulle börja brinna. De hade t o m förarbyten och däcksbyten och de som avgjorde tidstilläggens längd för krascher och dylikt var sex domare i vita overoller framför en vägg av skärmar.    

Den allra första känslan var trams. Att det är synd om killarna – verkade enbart vara manliga förare i 27 års åldern. Men snabbt insåg jag hur likt det var riktig racing – bara så mycket säkrare, mer spännande och mer ekologiskt. Det går inte åt en massa bensin, bilar och cancergena gummipartiklar i e-sport. Eller människoliv. 150 000 människor slipper flyga och köra bil till Norra Frankrike första veckan i juni. Plus att alla får perfekta åskådarplatser och kan följa hela loppet. I teorin kan tusentals förare delta samtidigt.  

Vad gäller förutsättningar berättade stallchefen för den förare som jag nu har som PT-klient att i hans klass är materialet nu närmast identiskt. Alla har samma chans – den enda, alltså avgörande, skillnaden är förarens teknik och fysik. Vilket låter vilt spännande och en likt en våt sportslig dröm – fullkomligt rättvisa tävlingar.    

Slutsatsen är självklart att i en mer hållbar, klimatvänlig framtid ska naturligtvis alla motorsportstävlingar genomföras som e-lopp.


About this entry