Djokovic och framtiden

Det var en vild chansning – som krossades. Frågan är nu ifall Djokovics karriär är över, så här en futtig titel från odödlighet? Det låter drastiskt men genom att sitt naiva, arroganta och bedrägliga agerande har tennisikonen försatt sig i en ytterst besvärlig pandemi-position.

Han har visserligen blivit en martyr för anti-vaxxarna, och Serbien, men resten av världen tycker ju att han är falsk. Antingen har han manipulerat en Covid-19-smitta eller så har han varit tokigt social trots smitta, utan munskydd, och utan att berätta att han troligen smittade massor av oskyldiga medmänniskor? Vilken Novak Djokovic ska vi tro på? Allt talar för att han ljugit. Australiens officiella dom var hård i överkant (tre år utan visa) men medan de nu har 100 000 nya smittade per dag mitt i sommaren ville landet sätta ned foten.

Jag respekterar att Djokovic inte vill vaccinera sig men att försöka fuska och förfalska sig in i Australien för att bli den förste med 22 Grand Slam-titlar var idiotiskt från början till slut. Franska Öppna om fyra månader i ett land där man har hotat anit-vaxxarna med att tvångsisoleras – kommer man välkomna Djokovic? Vill man ha en anti-vaxx-martyr på planen och demonstranter utanför? Det enklaste för arrangörerna är att inte bjuda in Djokovic eller se till att han nekas visa. Wimbledon – troligtvis vill man i landet som födde ”fair play” inte heller ha det upplägget och jag tror att i den anti-vaxx-kritiska delstaten New York tänker de likadant om Djokovic. Är du inte vaccinerad får du inte vara i stora arenor eller utöva sport offentligt. Vilket kanske innebär att han inte blir först med 22 Grand Slam-titlar. Det innebär definitivt minskade reklaminkomster och spelar han inte så lär det inte heller bli fler och lukrativa sponsorkontrakt förutom de serbiska – hemlandet där man förväxlar tennisspelaren med själv landet och dess ständigt så aggressiva nationalism.

Djokovics främsta sponsorkontrakt är med Lacoste (plagg), Head (racket), Hublot (klockor) och Asics (skor).

Djokovic har en fantastiskt vältränad kropp och ett grymt psyke. Ifall han vill och vågar kan han säkert, likt Federer, hålla världsklass tills han är närmare 40. Pandemin kommer troligtvis nedgraderas, även tennisvärlden blir ganska normal om ett år eller så. Kommer vi då ha förlåtit en ”Covid-dopad” fuskare?  

PS Att, likt landets högsta ledning, påstå att det egentligen var Serbien som man ville skada är bara tragiskt. Och Pappa Djokovics liknelse med att behandlingen av hans son är jämförbar med ”50 kulor i hans bröst” säger mycket om människorna i landet som är ansvarigt för några av Europas mest fasansfulla massakrer på oskyldiga, försvarslösa människor.


About this entry