Den oanständiga elitidrotten

Såg tio minuter av El Clásico och stängde av, i olust och sorg. Cupfinalisterna och de två bästa lagen i ligan flyger varje januari till ett arabland och spelar Supercopa. Det är ett mycket dåligt skämt. Hur långt är ”mitt” FC Barcelona beredda att gå för att täcka sina gigantiska förluster?

Matchen spelades på en arena med löparbanor och noll procent supporterkultur. Publikljuden överensstämde varken med läktare utan tak eller den totala bristen på publikbilder. Spelet var väl OK men allt annat kändes som fejk. Det var högst motbjudande.

Martin Luther King Day är en nationell helgdag. Många tiotals miljoner fattiga amerikaner tvingas säkert arbeta tredje måndagen i januari men de övriga kan njuta av världens bästa basket. Matcherna börjar kl 09:00 västkusttid och slutar 14 timmar senare. I samband med matcherna hålls korta tal, TV-sändningarna är fulla av mycket snygga reklampauser som säljer in budskapet att ”America” är EN nation byggd på demokrati, jämlikhet, allas lika rättigheter och att den kampen långt ifrån är vunnen. Förutom huvudpersonen klippte till och med in bilder av stormningen av Capitolium för att göra det riktigt, riktigt tydligt. Det är en politisk helgdag och att politik och idrott hör ihop kopplades samman i nationell amerikansk TV på ett sätt som säkert fick de 25 % som tycker Trump är Gud att blunda eller stänga av. I bästa fall. TV-kanalerna fick säkert motta bomb- och mordhot. Liksom spelarna, barnen och de gamla legenderna från den än mer svartvita tiden som var ett återkommande inslag i reklamfilmerna.

Nu på morgonen tog Golden State Warriors officiellt avstånd från en minoritetsägares uttalande i en Podcast. Miljardären Chamath Palihapitiya sa att ingen bryr sig om det uriguriska folket, inte ens han själv. De inspärrade miljonerna i västra Kina med turkisk-muslimsk bakgrund sitter i arbetsläger sedan många år. Genast bad mannen med lankesisk bakgrund om ursäkt och sa att han uttalandesaknade empati med ett förtryckt folk – varvid han påminde om sin egen bakgrund.

Samtidigt pågår handbolls-EM i de demokratiskt anfrätta nationerna Ungern och Slovakien. Snart börjar OS i Kina.


About this entry