Vad MFF behöver Del 1:Målvakt

De senaste säsongerna har Johan Dahlin ofta varit skadad. I allsvenskan, sedan återkomsten sommaren 2017 har han av 135  matcher spelat 98. Det är alltför lite. Hade MFF haft en betydligt yngre andremålvakt i samma klass hade det varit OK. Det har MFF inte haft på de här fyra och en halv säsongerna. Samtidigt har Dahlin varit bra, kanske bättre än någonsin. Han har lyckats behålla sin relativa smidighet och fått större pondus. Han har också fått bättre mittbackar, bättre huvudspelare framför sig vilket har gjort jobbet lite lättare.

Samtidigt är kroppen nu 35, och ganska tung. Det är inte troligt att Dahlin gör ett lika bra 2022 som 2021, då han inte var skadad. Ismael Diawara är troligtvis inte tillräckligt bra för att varken utmana Dahlin eller nå den klass MFF:s förstamålvakt måste ha, i Europa. Precis som när det gäller Marko Johansson kan MFF absolut vinna allsvenskan med Diwara men det går rimligtvis inte att avancera ute i Europa med en medelmåttig målvakt.

Är man klubben som på alla utespelarpositioner har minst en av seriens två bästa spelare – varför nöjer man sig med målvakter som inte är rankade bland de fem bästa?  

Jag har inte svaret och ska nog inte ge mig ut och spekulera men det är anmärkningsvärt att MFF behåller så många målvakter minst en säsong alltför länge. Undantaget Robin Olsen. En förklaring till den lätt överdrivna kontinuiteten kan säkert vara att Jonnie Fedel har varit i MFF betydligt fler säsonger än var nuvarande tränaren har levat. Det är kontinuitet och det kan både vara positivt och negativt. På samma sätt som jag tycker att en av MFF båda tränare bör ha en slags förankring i klubbens kultur är det naturligtvis olyckligt att den ende målvaktstränaren är klubben – sedan mitten på 1980-talet. Detta alldeles oavsett Fedels uppenbara förtjänster.     

Denna vinter är transferfönstret proppfullt av svenska och skandinaviska målvakter som håller väl så hög klass som Dahlin och som av en eller annan anledning borde vilja och kunna utmana om att starta i MFF. Jag tänker på Grytebust och Karl-Bertil Johansson i FCK. En av Djurgårdens två toppmålvakter, Jakob Rinne, Pontus Dahlberg med flera. Alla lite bättre och mycket yngre än Dahlin. Jag imponerades till exemple så mycket av HBK:S målvakt att jag tror han hade kunnat utmana Dahlin men allra helst hade jag sett en färdig, f n v undersysselsatt, ny målvakt.  Ja, han kan till och med vara från kontinenten.


About this entry