Varför gillar en rasist och främlingshatare min recension av nya Zlatanboken?

Rasmus Paludan ringde mig. Han sa att han gillade min anmälan av Adrenlina och ville betala för att publicera den i hans partis tidskrift ”Frihedens røst”. Rasmus är mest känd som dansk-svensken som försöka bränna Koranen på Rosengård. Han leder Stram Kurs som fick 1,8 procent av rösterna i senaste danska riksdagsvalet och alltså var blott 0.2 procent från att bli invalt.    

Varför Rasmus gillade den i huvudsak kritiska recensionen förstår jag inte riktigt. Kanske ville han bara hitta någon som var negativ mot Zlatan/ Zlatans bok? Troligtvis framstår en av världens allra bästa fotbollsspelare vid sidan om Messi och Cristiano Ronaldo som en oönskat positiv symbol för svensk integrationspolitik. Och den vill säkert Rasmus krossa. Vad han inte förstår är att min kritik avser bilden Zlatan (eller bilden spökskrivaren och hans agenter) vill ge av Zlatan. Det är ett lätt patetiskt skönlitterärt självmål förklätt som fakta, nästan som ”självskadekulturer” i sin desperation över att framstå som närmast övermänsklig. När jag är kritisk är jag kritisk mot bilden, hur varumärket Zlatan framstår, inte negativ mot människan Zlatan som jag faktiskt tror är mycket trevligare i verkliga livet än i sin självlitterära, motsägelsefulla offsideposition.

PS Rasmus parti Stram Kurs har en inomhustid i Köpenhamn där de spelar tvåmål en gång i veckan. De var sju personer på bilden i tidningen och den som såg ut att vara i allra störst behov av att springa och spela fotboll var Rasmus. Kanske kan läsning av Maxtiotår och extra mycket fotbollsspel mot andra, annorlunda lära honom något om ödmjukhet och att respektera de som inte bär samma tröja.


About this entry