Goliat betalar Davids böter

215 cm långe Joel Embiid är NBA:s hetaste spelare just nu. På många sätt. Lille okände, 181 cm korte Jose Alvaro i bottenlaget New Orleans Pelicans steppade upp och ställde sig bröst mot bröst med stjärnan efter att denne foulat en av Alvaros lagkamrater hårt.  Båda fick var sin teknisk foul, trash talk fortsatte matchen igenom. Två dagar senare avslöjade en av Philadelfias medier att Embiid betalat Alvaros böter – de fem första TF kostar spelarna cirka 20 000:- var. 30 000.- för foul 5-10 och 40 000 fram till 16 tekniska foul. Får du 16 TF på en säsong väntar avstängning och sedan 50 000 för varje teknisk foul.   

Embiid sa att han beundrade Alvaros mod som vilja att försvara en lagkamrat. Att det hela var en del av basketen och att det inte kndes helt rätt att killen som tjänar 1,5 procent av vad han själv tjänar skulle ta böterna för något de båda var ansvariga för.

Känns unikt – att en stjärna i hemlighet visar en tuff, närmast proletär motståndares både respekt och beundran.  

Dessutom är det väldigt bra regler. Allsvenskan i fotboll hade vunnit mycket på att ge spelarna 5000 – 6000:- i böter för varje gult kort. Det hade omedelbart fått slut på farliga tacklingar och alla vilda, men ack så löjliga, protester.  


About this entry