Himmelsblå hybris

Det borde blivit förlust. Tur räddade 2-2 mot danska semielit-laget i säsongspremiären på Gamla IP.  MFF har inte tillräckligt många unga spelare som kan stå upp mot aningen äldre i en relativ småklubb. Det visade den delvis pinsamma sista halvtimmen. Tränare Milos övervärderade (som alla självständiga MFF-tränare tvingats göra) unga malmöitiska talanger. Jag tror det är ett tryck från ledningen – att man ska ge unga talanger chansen trots att man saknar sådana. Det är ingen tillfällighet att de senaste tre, fyra årens talanger är väldigt, väldigt få: Svanberg, Anel, Sarr. Fler är de inte. MFF är köpeklubb numera. Himmelsblå hybris är också en av flera förklaringar till varför MFF tvingas byta tränare så ofta. Tror jag.

Jag hoppas MFF har en mer realistisk inställning till offensiven än ”talanghägringen” på Stadionområdet. Amin Sarr är lovande men ingen boxspelare. Berget är ingen boxspelare. Abubakari verkar alltför ointelligent i sitt spel för att bli bra. MFF saknar en gedigen målskytt i boxen och utan en sådan vinner de inte ens allsvenskan. Trots alla dyra, offensiva mittfältare.

Det påstås att Colaks lönekrav var alltför höga. Svårt att säga emot när man inte vet men ska man nu hitta en ny forward av samma klass lär det kosta väldigt mycket pengar. Jag ser/såg Colak som en spelare att sälja vidare – för ett betydligt högre belopp än vad han kostat i inköp och lön.  Med rätt omgivning borde han snitta ett allsvenskt mål per match.  

Sarr är duktig på ungefär detsamma som Birmancevic men absolut inget boxspelare. Så säljs man behövs två nya forwards varav en redan är stjärna. Att inte h en sådan på plats redan nu kommer kosta i säsongsinledningen och de tre troliga, viktiga toppmatcherna.

Första halvlek var OK. Nalic var förbannad men också duktig med boll. Nanasi kan bli riktigt bra men han är fortfarande en säsong oc hen hel del muskler från en startplats. Bergets främsta egenskaper kommer till sin rätt långt bort från motståndarnas mål. Sejdiu – såg bra ut som ben och skinn och men han kan säkert konkurrera om en plats på bänken, om några år.

De släckta stjärnor med höga löner som kom in efter paus gjorde ingen glad. Gall, Abubakari och Gwargis tjänar väl tillsammans ungefär lika mycket som MFF inte tycker Colak är värd. Det kostar att göra dåliga val men jag förmodar att de har en viktig roll när MFF spelar elva mot elva på träningar. Och ser till att självförtroendet ökar hos MFF:s defensiva spelare. Det är ju också en uppgift även om jag inte värderar den lika högt som Milos och MFF. Troligtvis plockar man in en eller två serbiska forwards för dyra pengar – några Milos redan känner och går i god för…

Vilken hylla? Hur mycket styrs av hybris? Egentligen handlar valet av forwards säsongen 2022 om klubbens ambition. Nöjer man sig med att vara en svensk storklubb eller vill man nå till en högre europeisk nivå? Jag vet att det sagts att målet är Europa men hittills har MFF säsongen 2022 inte gjort något över huvud taget som antyder att man satsar internationellt.


About this entry