”Idrott och död hör inte ihop”

Mitt under OS 2014 marscherade Putin in på Krimhalvön – då en del av Ukraina. Fortsätter han invasionen nu, under detta Vinter-OS? Det vore en naturlig fortsättning på följetången att utnyttja OS och IOK till de mest förfärliga saker.

Förra gången Kina arrangerade OS sa IOK att spelen skulle ha en positiv effekt på demokrati och mänskliga rättigheter. Det blev tvärtom. Precis tvärtom.

Det är förfärligt att se hur i princip alla stora mästerskap avgörs i hel- eller halv-totalitära regimer – dit räknar jag också Orbans Ungern; platsen för förra veckans svenska handbollsundret.

De stora idrotternas förbund måste bestå av några av de värsta, minst humana och empatiska och mest cyniska makthavarna över huvud taget. Som utnyttjar idrotten till att legitimera död och krig under sken att de hyllar idrott och idrottare.

Några av dessa lögnens lakejer är svenskar – gamla elitidrottare som nu får mycket betalat för att säga att politik och idrott inte hör ihop. Att svensk sportmedia köper den förklaringsmodellen är pinsam och ganska förfärlig. De använder de blågula stjärnorna som förevändning, som moraliskt alibi. Jag kan också förstå de blågula stjärnornas deltagande utifrån att det är OS de kämpat för, många av dem har enbart en stor scen vart fjärde år. Vem är jag att kräva större ansvar och offer av en medmänniska än av mig själv?

Så vad kan man göra – mer än att inte titta. Och försöka undvika att köpa produkter för de 58 globala företag som betalar pengar för att få vara stolta partners till en omänsklig, paraciterande  diktatur? Vad kan man göra mer än att skriva en kort text och ”likea” nån OS-kritisk länk på facebook?

Ja, dessa spridda bojkottklick skulle kunna samlas till en stor facebookgrupp, ja global grupp till och med. I fall många miljoner är med skulle till och med Kina bli sura.

Ifall jag vägrar Kina-OS borde jag rimligtvis också vägra fotbolls-VM. Det är jag inte stark nog att göra. Så vad som är botten i dem är också botten i mig. Det här är inte så enkelt som jag beskriver det….


About this entry