Ingen fick hål på Hellström

Ronnie hade inte enbart ett par sjutusan till polisonger, han var utan tvekan världens bäste fotbollsmålvakt under ett par år under mitten av 70-talet. På den tiden man kan kunde vara världsstjärna men ändå ganska vanlig människa. Han är kanske den siste levande målvakten som stått i A-landslaget utan handskar. Och som här på bilden från 1968 och allsvenskan: i en tröja utan klubbmärke, utan vadderade byxor och armbågar. Totalt oskyddad samtidigt som underlaget inte var mjukare på den tiden – Ronnie tränade, liksom jag själv, ofta på grusplaner. Fast Ronnie hade ju en mustasch som man kunde stoppa frisparkar med och ett par polisonger i världsklass. Trots allt ansiktshår – att att vara fotbollsmålvakt var ett kall på hårt underlag.

På söndagsmorgonen avled han i cancer. Vet ej vilken. För två månader sedan avled en annan stor målvaktsprofil, dansken Lars Høgh, i lymfom, den samma som jag själv hade. 

Mitt första stora minne är det som länge förföljde Ronnie – att han lät ett olyckligt långskott från italienske mittfältaren Domenghi smita under honom i första matchen i Mexiko-VM 1970. Gräset var kortare, planen torrare och studsen betydligt snabbare än han var van vid. De tio andra underpresterade också mend et var Ronnie som fick ta hela skulden. Även i media. Efteråt blev han petad och med Sven Gunnar Larsson åkte Sverige direkt ut i kvalet medan Italien gick till en legendarisk finalförlust mot Brasilien. Det var inte Larssons fel även om inte heller han var hundraprocentig. Resten av laget nådde aldrig mer än 50-60 %. Ronnie tog den huvudlösa petningen hårt. Fast han var klart bäst blev han ratad och indirekt länge trakasserad av förbundskaptener med noll koll på målvakter: Orvar Bergmark och Åby-Ericsson. Ronnie gjorde lite drygt 70 A-landskamper. I fall de två gubbarna hade haft några som helst kunskaper om målvaktsarbetet hade det blivit över 100.

Jag minns honom från några svettiga matcher ”hemma” på Stadion. Hammarby var inte bra men vad än Bosse Larsson, Thomas Sjöberg, Conny Andersson och de andra gjorde fick de aldrig hål på Hellström. Hur många poäng han på egen hand räddade åt Hammarby, Kaiserslautern och landslaget vet ingen men det kändes som om att i princip alla matcher innehöll avgörande miralkelräddningar av den sällsynt modige, smidige och reaktionssnabbe Ronnie. Trots alla extrakilo polisonger. 

Det var då alla stockholmsmålvakter bara måste heta Ronnie. Konkurrenten om landslagsposten var länge store Ronney Pettersson i Djurgården. I AIK stod lille Ronny Gustafsson. Den kanske störste svenske idrottsstjärnan var i mitten av 70-talet var racerföraren Ronnie Petersson 

Ronnie Hellström var en osedvanligt ödmjuk världsstjärna som pratade en konstig form av söderslang med skånsk brytning. Han är den i särklass mest framgångsrike svenske fotbollsmålvakten genom tiderna.  


About this entry