En 5-1-seger som väcker frågor

Gais nye tränare Fredrik Holmberg har som mål att vinna Division 1 med en 2-6-2- uppställning. Att som första test möta ett Malmö borta med tre anfallare var inte perfekt. Det stod 3-0 efter en kvart och kunde blivit mycket mer om inte Gais gått över till en fyrbackslinje, och MFF haft en riktig boxspelare. 

Två saker var extra intressanta för en MFF-are den här första cupmatchen: kan någon se ut som en riktig målskytt? Hur är nye mittbacken Matej Chalus? 

Båda frågorna får ett negativt svar. Ja Birmancevic gjorde ett äkta hattrick men det berodde mer på ett patetiskt pseudoförsvar än att serben är en naturlig målskytt. Milos har satsat på Berget som central anfallare och Berget är duktig på att pressa, vinna dueller men när han skulle visa att han har en skyttekungs DNA och dunka in bollen valde han att försöka spela fram en lagkamrat. Fint men fel i hans nya roll.

Malik Abubakari såg megagod ut när han med ett tillslag satte 5-1. Lika bra som det – lika uselt var det att komma perfekt till inlägget ett par minuter senare, få nicka ostört från sju meter och missa målet grovt. Det saknas fortfarande en boxspelare!

Så Chalus. Jag utgår ifrån att han bara måste vara betydligt bättre än så här. Han gjorde så många fel att han bara måste haft en osedvanligt olycklig eftermiddag, i tävlingsdebuten.   

Det började med en rad felpass. Istället för att då, som mittback, minska svårighetsgraden ökade han den. Det blev en riktigt snygg passning på 30 meter men också tre, fyra galna bolltapp som Gais ställde om på. Hade han gjort det här i allsvenskan hade det stått 4-4 i halvtid.  

Vid Gais mål springer han med den djupledslöpande Gaisaren ända ned till Dahlin istället för att låta motståndaren bli ensam och offside. Bakom honom uppstår en jätteyta medan Matej väljer att ställa sig rakt framför Dahlin och skymma målvakten. Dahlin hade kunnat ta avslut – om han inte blivit nekad att se bollen. 

Eftersom MFF har 33-årige Nielsen och 36-årige Moisander som mittbackar var väl idén att en ny yngre mittback skulle ha det som de nuvarande saknar – snabbhet.  Det hade han inte och det beror knappast på att han hade en dålig dag. Chaluj är inte snabb nog för allsvenskan. Att han dessutom har dålig taijming och kanske borde blivit frilägesutvisad gör inte att hans aktier stiger. 

Matej Chaluj ser ut som en mycket dålig värvning. Speciellt när klubben just gjort en rekordvinst och har skyhöga ambitioner. Då upplever jag värvningen som synnerligen märklig. Om det även är en usel värvning – vi får väl se! 


About this entry