Transgender

Vart går gränsen – hur ska vi lösa problemet med tvåkönade eller de som ”korrigerat” sitt kön och plötsligt blivit bäst i världen?

Det viktigaste är att deras behov av att idrotta tillgodoses. Alla har rätt till det. Men ska män som korrigerat sig till kvinnor fast med en bibehållen manlig kropp tävla på lika villkor? För det är ju inte lika villkor. En medioker herrallsvensk fotbollsspelare hade över en natt blivit världens i särklass bästa damfotbollsspelare. Jag är inte säker på att damfotbollskramarna som annars är så oerhört inkluderande och fina välkomnar den spelaren.  

I Australien har en högerpolitisk rörelse startats som snabbt vunnit kraft och inflytande – t o m premiärministern står nu bakom det som heter ”Save Womens Sport”.  

Sportvärlden hatar den här debatten men den måste tas – förr eller senare står vi för en akut fråga som splittrar och skapar trauman. Paraidrotten har löst det genom att värdera handikappet – och särskilja män och kvinnor. Bör vi följa samma modell – att de som är könskorrigerade får sina egna klasser, tävlingar och kanske serier? Finns det en annan lösning?   


About this entry