Jimmie och Johan Esk – åter samma andas barn

En vecka efter att Dagens Nyheters Johan Esk plockat upp den pseudoidrottsliga ”offerkoftan” och ifrågasatt ”varför blott idrotten kan sätta fokus på diktaturer” ställs frågan på sin spets. 

Det var nog tänkt som polemik emot kulturrchefen Björn Wimans angrepp på den genomkorrupta elitsportsmarknaden och dess medlöpare. Jag tror inte den liberala tidningens mångårige sportchef/krönikör insåg att han därigenom ställer sig bredvid Jimmie Åkesson i frågan om att inte vilja välja sida i konflikten Putin vs Ukraina. 

Grattis DN, till sportberöringsskräcken. Lite överraskande var det allt nog att Johan Esk än en gång lyckades förstärka känslan av en sportkrönikör med värderingar och intellekt (och musiksmak) uteslutande präglat av sent 1980-talet.

Jag är ingen stor beundrare av ukrainsk idrott och deras rasistanstrukna herrfotbollsklubbar, och hockeyspelare, dopade vinteridrottare med flera men de ska ha rätt att leva i ett fritt land – oavsett vad Putin påstår, oavsett Esks ömkliga, indirekta vädjan. Naturligtvis ska inte den ickeryska världen har idrottsutbyte med Ryssland nu. Ryssland ska naturligtvis inte möta Polen i VM-kval om en månad och självfallet inte möta Sverige ifall vi nu lyckas besegra Tjeckien på Friends först. Så hemmafavör i ev. mötet Sverige – Polen får lottas.  

Jag tycker inte heller klubblag ska ha utbyte med ryska klubblag eller elitidrottare eftersom de är så hårt styrda av Putins regim. Hur kul är det att möta CSKA, arméns basketlag, medan andra med exakt samma arbetsgivare mördar urskiljningslöst i Ukraina? Det är blod på de där basketbollarna…

Ryska klubbar ska inte deltaga i sporter utanför sin egen gräns – oavsett vilka av dem man räknar. Inte heller ska hockeylag som sålts sig till ryska intressen som finska Jokerit eller Dynamo Riga tillåtas spela kvar i den ryska ligan. Och det ska f a n inte utgå någon kompensation – har man sålts sig till Putin och rubeln så får man stå sitt kast nu. 

Att spela CL-final i St Petersburg med en Putin på läktaren som tar emot folket, sponsorernas och UEFA-pamparnas beundran  – är ju en fullkomligt absurt idé just nu men säkert inte otroligt om en månad eller två. Gränsen för fotbollspamparnas moral och värderingar är just det som gör idrotten så sjuk – något Esk i sin naiva villfarelse inte verkar fatta konsekvenserna av utan istället i ett utbrott av toknationalism hejar på Sverige och alla fantastiska OS-guld.  

Eller så är det just det han gör  – tycker inte att idrott och politik rör samman. Det finns många gamla idrottsledare och makthavare i RF som delar Esks, eventuella, åsikt som att idrotten utnyttjas av de som är för demokratiska fri– och rättigheter, de som är emot att invadera fredliga nationer bara för att man anser att nationerna tillhör Ryssland historiskt sett. Det gör inte Esks tankar mindre grumliga och motbjudande. 

Ps Några andra vilka skulle drabbas väl så hårt av en bojkott som olyckliga idrottsmiljonärer är europeiska elkonsumenter. Många, speciellt i Tyskland är beroende av rysk naturgas. Den står för närmare 30 procent av all energiimport. Världens i särklass näst största leverantör av naturgas säger att de inte kommer att kunna öka sin export nämnvärt de närmaste åren för att täcka det ryska bortfallet – ”de” råkar vara Qatar… 


About this entry