Är Caoimhín Kelleher en bra keeper?

Liverpool har inte vunnit en inhemsk cuptitel på tio år. Idag är det final mot Chelsea på Wembley – som inte lyses upp i Ukrainas färger för Chelseasupportrar lär finna det provocerande – oklart varför.

Liverpool satsar på sin tredjemålvakt – den relativt unge irländaren Caoimhín Kelleher. Det är spännande för det innebär att man tror han är en kommande stormålvakt, ja en nästan färdig en med tanke på den sena eftermiddagens insatser.  Jag tycker det väcker flera frågor men först citerar jag The Guardian:

”He is a John Achterberg project, according to Jürgen Klopp, in the sense that Liverpool’s goalkeeping coach was convinced the “skinny boy from Ireland standing in this big goal” had first-team potential when others harboured doubts.

Another Achterberg project is the goalkeeper mural at Liverpool’s Axa training centre, a work he commissioned from the local artist John Culshaw to commemorate those with a hand in shaping the club’s history – from Elisha Scott to Tommy Lawrence, Ray Clemence to Bruce Grobbelaar, Jerzy Dudek to Alisson – and which decorates a wall behind the keepers’ training area.

1.Det är den 23-årige irländarens 17:e A-lagsmatch. På typ fyra år varav en del kommit för att de två rutinerade målvakterna varit skadade. Jag har sett honom i CL för två år sedan och i någon sammanfattning. Då har han framstått som en ung, nervös, osäker målvakt vars teknik fallerade men målen räddades av hans vilja och entusiasm. Det såg helt enkelt inte bra ut  

2.Är man 23 ska man i princip vara en färdig målvakt. Det finns mycket att lära sig – genom hela karriären men de fundamentala bitarna, plus en hel del rutin ska en 23-åring ha. I princip alla riktigt bra målvakter i världen, utom Kasper Schemeichel, hade mycket rutin på hög nivå när de var 23. Varför är Kelleher så annorlunda?

3. Om han är så här bra – varför har man inte gett honom mer förtroende tidigare? Liverpool har ju spelat massor av matcher där en ung, lovande målvakt borde kunna platsa.

4. Jag vet inte om Achterberg var målvaktstränare under alla åren då Liverpool satsade på fel målvakter? Där var en fyra, fem år, efter att man slutade lita på Reina och inte hade tålamod med belgaren, som klubbens värvade och spelade mediokra målvakter som endast en klubb i botten av EPL annars tagit sig an.  Jag skrev flera gånger om det här på bloggen – hur kan en storklubb ha så galet dåliga ögon för talang på målvaktsposten?

Det blir spännande att se hur det för Kelleher – i mitt tycke talar allt för en mindre bra målvaktsinsats. Att den modige, smidige, världsmålvakten Mendy hos motståndarna kommer bli en obehaglig referensram i Ligacupfinalen. Jag hoppas verkligen jag har fel!


About this entry