Svensk basket och det som kallas ”balls”

Sista fönstret öppnar om exakt fyra månader. Kval-chansen finns kvar – det känns bara efter den här pinsamma förlusten som att Sverige aldrig kommer upptäcka draget och vindarna från den stora basketvärlden.

Mot ett kroatiskt C-lag borde Sverige vunnit förförför-kvalet till VM. 6 poängsvinst borta och ledning med 15 i halvtid trots rätt dåligt offensivt spel.

Sedan tappade man det defensiva, coacherna hade inga motdrag varefter man förlorade efter förlängning med sju och därmed inbördes möten. Katastrof!

I huvudsak beroende på att de så hyllade coacherna gick all in på en osynkad, otränad Jerebko och Ludde Håkansson en dålig dag. Det fanns de som ville träda fram och fylla på – de fick inga skott, inga spel som gav dem möjlighet att reparera stjärnornas misstag.

Sverige var större, snabbare, starkare och spelade hemma. sverige hade alla fördelar somd esutom växte i första halvlek. Ändå. Det var en sak att förlora – att inte lyckas begränsa nederlaget under sex i allra sista minuten var helt enkelt pinsamt dåligt. De var medvetna om förutsättningarna – ändå spelade Sverige som om man inte hade en aning.

Det blir nu ytterst svårt för Sverige att ta sig vidare: Finland borta och Slovenien med Luka Doncic rör man knappast. Sverige har haft en gyllene chans att ta sig vidare eftersom de bästa länderna tvingats använda sig av spelare utanför NBA och Europa League. Man har fumlat bort den!

Det blir inte bättre av att SVT hade en kommentator som lärt sig precis alla baskettermer som ö h t finns men aldrig verkade ha sett en basketmatch tidigare. Hans patetiska försök att dramatisera en redan spännande match var oseriösa: som att med 2:34 kvar och kroatisk boll fyra upp hävda att ”det är mycket troligt att matchen avgörs nu”. Sådant förbund, sådana kommentatorer. Eller så är det bara ännu ett exempel på vår Public Service-TV:s låga nivå.  


About this entry