Fotbollsängeln i konkurs – för fjärde gången

Kim Larsens, Frank Arnesens och Sören Lerbys klubb. Men också Håkan Söderstjernes från Landskrona. Alla är de Fremad Amagers blåvita änglar och djupt älskade. Den lilla, mycket romantiserade klubben i östra Köpenhamn, Danmarks St Pauli, är på väg in i sin fjärde konkurs. De nya amerikanska ägare som lovade guld och gröna skogar visade sig vara svindlare och bedragare. Det kommer inga pengar – klubben meddelade i går att man inte kan betala ut några löner för februari.

Medan du överallt inne i Köpenhamns centrum kan se ”chica” människor med St Pauli-mössor och kepsar ser du aldrig Fremads färger och klubbmärke.

Här är ett utdrag från Morten Bruuns fantastisk bok ”Kampdag” (Politikens förlag 2021), om 42 danska fotbollsklubbars själ och realitet. Morten Pape, som citeras är en framstående dansk författare som skrivit en flera självbiografiska romaner om uppväxten i arbetarklassens dysfunktionella Amager.

Fotbollsengeln är en legendarisk roman av Hans-Jørgen Nielsen på ungefär samma tema – förutom att huvudpersonen är före detta fotbollsproffs och har gjort en världsberömd bicycleta på Wembley. Nu är han ensam och bakfull, evig offsidehaverist, ett öde han säsongen 2022 verkar dela med Fremad Amager.

Ps Fremad hotas av nedflyttning från näst högsta serien. Konkurs innebär att de faller ytterligare två divisioner.


About this entry