Årets snyggaste mål – i tredje tävlingsmatchen?

IFK behövde göra mål. Det tog 64 minuter innan man ens hade ett ordentligt avslut på mål. Fram till dess hade Varberg varit minst dåliga laget. Men nu, efter chansen, ett harmlöst skott mitt på målvakten av Levy, löstes plötsligt det krampaktiga spelet upp. IFK flyttade fram, Varberg backade lite försäsongsfegt hem. Det blev ”rörigt” med en massa byten och så stod man ännu lägre. IFK växlade tempo, tog hand om alla andrabollar kände hur man växte. 

Kvitteringen i 67:e minuten var ett resultat av ett försäsongsmisstag där mittbackarna tittade boll, målvakten tittade på mittbackarna och så dök, från intet, Totte Nymans kalufs fram. Ett mål på grund av ”undermåligt försvarsspel” som kommentators-Marcelo sa. 

2-1 i 86:e var fantastiskt snyggt – två klackskarvningar, Ishaq en skarv och så Nyman på en touch. En kort stund av världsklass och avancemang till kvartsfinal i cupen.

Mindre bra var de första två tredjedelarna. 

IFK hade dock i princip inte ett enda anfall på vänsterkanten i första halvlek. Skapade absolut inget utom att Ekpolo fick ett drömläge men nickade utanför och Levys tre väldigt vinga och skeva avslut. Fick en perfekt boll vid straffområdeslinjen av Ortmark i början av andra men lyckades än en gång träffa bollen på ett djupt olyckligt sätt. 

Några fina kombinationer mellan Eid och Levy på högerkanten men norrmannen slog bort för många inlägg och Totte Nyman hann sällan in i boxen innan bollen kom dit.  

Försvaret på fasta situationer och höjdbollar var inte imponerande. Tänker att långe Rask skulle lösa sånt – han var inte där. Kan bli ett stort problem och kanske måste Oscar Jansson ut och resa i större utsträckning. IFK har haft duktiga defensiva nickspelare i många säsonger – det har man inte längre. 

Ishaq – ofta bra med boll men alltför svag positionsmässigt och i närkamper på egen planhalva för den centrala rollen. Hans defensiva svagheter kommer säkert motståndarna utnyttja i allsvenskan liksom de gjorde det förra säsongen när han spelade på högerkanten. 

”Behållningen”, förutom Totte Nymans två mål.

Wahlquist förutom ett misstag i 92:a minuten som kom kunde blivit kvitteringen ifall inte avslutet var mitt på Oscar Jansson – som snabbt var ute och gjorde sig stor. 

Ortmarks förmåga att spela bollen på en touch, att ligga rätt och stora arbetsyta. 

”Behåll inte”, förutom Rask som var totalt anonym, utbytt i halvtid och inget backalternativ. Trodde han skulle utvecklas mer. 

Brito – spelade med alltför små marginaler, slarvade med bollen i princip varje av de fåtal gånger han hade den. Slog två lobbar mot mål istället för att slå inlägg. Stod fast ute vid sidlinjen och titta de på matchen istället för att löpa inåt. Löjligt enfotad, såg honom aldrig använda högerfoten. Slog dock två bra inlägg i slutet av matchen men i stort: obegriplig uttagning. 

Skulason som offensiv vänstermittfältare var ingen bra lösning. Bättre han spelar i trebackslinjen eller tar Britos plats. 

Mest glädjande – att Nyman ser hel och frisk ut! Men han behöver en annan partner där framme än överunge Lucas Lima. 


About this entry