”Det alla vill veta är hur hon mår” 

Förstår ni det här? Jag gör det inte! Jag undrar om DN-journalisten Emma Lukins själv fattar vad som skriver? 

Jag vet vad muskelminne är, och hård träning och felbelastningen och ”yviga rörelser” – jag får bara inte ihop den fysiologiska / medicinska logiken. På vilket sätt hör de samman? 

Hur kan en skidåkare i världseliten träna ”fel” muskler och hur kan dessa ge upphov till de olika formerna av extrem utmattning samt mental och fysisk kollaps som Frida Karlsson ständigt drabbats av? 

Frida är rågblond skidbohem som gått hem i stugorna tack vare väldigt generöst ikonbyggande i Public Service-TV. Frida är också den relativa världsstjärnan som gång på gång går in i väggen, vill tävla till varje pris och till sist blir avstängd för att det inte funnits andra sätt att hålla henne borta från självskadabetingad tävlan och träning. Ja, mer än att låsa in henne. 

Frida Karlsson visar offentligt upp alla symtom på en människa som det absolut inte borde ställas en massa krav på. Men förbund och media, speciellt Vinterstudion i Public Service, har marknadsfört henne så hänsynslöst att de indirekt tvingar henne tävla. 

DN-journalisten Emma Lukins kanske förstår vad hon har skrivit men jag gör det inte. Det är en annan form av medias sjuka relation till elitidrott – man skriver bara för att skriva, man skriver utan att tänka, för att man tror att allmänheten enbart kräver kvantitet, inte kvalité.  

När Frida nu så många gånger visat att hon inte heller klara att hantera stress och höga krav – varför planerar förbundet att hon skulle åka i Holmenkollen tre dagar efter att hon kommit hem efter kollapsen i OS? Och varför ifrågasätter inte den kritisk granskande sportjournalisten det?  Är det kanske så att det stora flertalet, liksom Emma, fullkomligt skiter i hur Fridas och hennes muskler egentligen mår och minns – bara så länge hon mellan sammanbrotten kan bärga några guld och världscupssegrar, för Sverige?

Så även denna gång är kanske svaret på frågan ett helt annat än Frida Karlssons eget klämkäcka ”Bra!”? 

PS Hela texten hittar du här. DN är för närmande gratis att läsa.


About this entry