SVERIGE!!!!

Oavsett hur det går i kväll – riktigt dålig kan det inte bli. Anthony Elanga, en av världens två, tre mest lovande forwards säger sig satsa på Blågult. Det betyder att Sverige de kommande åtta, tio åren kommer att ha fyra, fem internationella forwardsstjärnor (Jordan Larssons genombrott kommer sent, liksom pappas). Detta offensiva överflöd har inte funnits på 50 år då Ove Kindvall, Inge Danielsson och Roger Magnusson tillhörde Europas topp tio men i princip aldrig spelade tillsammans. En ung Zlatan och en gammal Henrik Larsson höll samma klass (plus Ljungberg i rollen som Forsberg men kemin funkade aldrig i Blågult). Utöver de två forwards fanns blott spelare typ Allbäck som var hyfsat stora i danska ligan. I skuggan av Zlatan växte inget.

Det har något med den gamla, numera delvis arkiverade folksjälen att göra – Sverige producerar få stora målgörare för Jantelagen haft grymt  äckligt inflytande. Alla dagens, och morgondagens, stjärnor har invandrarbakgrund. Säg så här – om Sverigedemokraterna haft större inflytande hade Sverige inte ens varit i Playoff. Tänk på det när du röstar i september, en dryg månad före VM.

Sedan detta Qatar, och Ryssland – nästan hedersamt att slippa öken-VM på samma sätt som det känts fel att möta Putins stolta lakejer i blodbestänkta fotbollsskor.  Ändå vill jag ju så gärna att Sverige tar sig dit men det blir tufft, väldigt tufft. Tjeckien slog ut Holland i EM och var nära Danmark – faktiskt överlägsna en stor del av matchen. De hade lätt kunnat gå till semi. Tjeckien är i dag ett bättre landslag än det svenska – det hänger på effektivitet. Kan Sverige göra mål på chanserna så går vi vidare men jag kan tänka mig att det blir en lång, nervig kväll som går in i natt utan avgörande.


About this entry