Vem har kapat Jonas Jerebko?

Svensk herrbaskets främste spelare genom tiderna väljer att spela basket i den ryska arméns lag, CSKA. Mitt under brinnande krig, CSKA:s krigsförbrytelser, dess terror mot civila. Det låter totalt overkligt men är tyvärr sant att en av Sveriges mest kända idrottsmän skrivit på för krig. Och ingen förstår varför. Vad förstår Jonas Jerebko?

I januari ägnade basketpoden Bänkvärmarna 80 minuter åt att intervjua den lite skygge, aldrig publicitetshungrige svensken från Kinna med amerikansk far.

Jonas berättade om att hans liv efter senaste NBA-matchen, hur hårt han tränade på egen hand i Detroit, att han den här säongen endast kunde tänka sig att spela för ett playofflag i NBA och att han inte behövde spela basket för att försörja sig och familjen. Efter tio säsonger i NBA var familjen ekonomiskt oberoende. Han framstod som en klok och intelligent toppidrottsman som inte behövde sporten men ändå gärna ville fortsätta ett tag till på högsta nivå bara för att han älskade spela basket.

Så gjorde han comeback i landslaget och var riktigt usel i första matchen och lite mindre usel i andra. Matchoträningen lyste – nej den bländade och förmörkade bilden av en kille vars självförtroende var allt för stort – eller vars uppfattning om landslaget och VM-kval var alltför minimerat och oprofessionellt.

Det blev inget NBA-lag. Såg man honom i VM-kvalet fattade man att det fattades minst två, tre veckors matchande innan han var klar, förmodligen ännu mer. Jonas valde inte heller att spela slutet av säsongen i någon europeisk klubb. Så frågan var – var skulle han få matchträningen inför de spännande och direkt avgörande två matcherna i slutet av juni mot Finland och Slovenien?

Så skriver han på för ryska armén och sabbar all fantastisk cred, beundran och respekt han byggt upp under tio år. Nej 15 år.

Till en av ”Bänkvärmarna” förklarar valet med att han behöver matchträning inför VM och att det kan han bara, så här sent på säsongen, få i Ryssland.  Det är för Sveriges skull han skriver på för CSKA, säger han till Bänkvärmaren.

Konsekvensen är naturligtvis att svensk basket omedelbart stänger av honom från allt landslagsspel. I fall han hade hört av sig till lförbudnet eller coacherna så hade de  berättat för honom om hans ”självmordsnationalism”.

Min utgångspunkt är att Jonas är en klok man. Min första tanke är att någon kapat honom – att det inte är han som skrivit på för CSKA och blivit paria i hela basketvärlden och förstört en eventuell framtida karriär som coach och basketledare.

När det nu verkar som det faktiskt är Jonas som signat tänker jag att hans hybris och dåliga omdöme vad gäller träning och fitness är lika på samma nivå när det gäller landslaget – att han verkligen trodde att svensk basket skulle älska att han spelade sig i form i den ryska arméns lag.

När nu så inte är fallet – varför har han inte omedelbart rivit kontraktet och gjort avbön? Förklarat att han fick dåliga råd, hade hål i huvudet e t c?

Jonas Jerebko tänker verkligen avsluta sin basketkarriär i CSKA och Ryssland och det enda skälet som jag kan se är att han är på ekonomiskt obestånd och att pengarna han fått nu när alla andra ickeryssar åkt hem är så stora att han inte kunde tacka nej. Tyckte han.

Alternativt att den hybris och felaktiga självbild han hade när han deklarerade att det var topplag i NBA eller inget som gällde smittat av sig på hans förstånd. Att det är Jonas mot världen och Jonas har rätt.

Har det någonsin varit blod på ersättning till idrottsmän så är rubeln Jonas Jerebko får för att spela i CSKA dränkta i ukrainskt blod.      

En man med det här omdömet – som utnyttjar ett kallblodigt krig för att tjäna lite extra pengar. Kan man verkligen lita på hans omdöme? Skulle jag vilja att mina barn lärde sig spela basket med Jonas som coach? Skulle Jonas vilja att hans barn fick en coach som utnyttjar en världsomvälvande förfärlig historisk katastrof bara för några extra dollar?

Ps Jag har skrivit massor av basketreferat med Jonas, även här på bloggen. Han, Zlatan och målvakten Robin Olsen har egna kategorier – så högt har jag rankat honom, så mycket har han betytt för mitt sportintresse.


About this entry