Prestation eller Resultat: Häcken-AIK

En bra premiärmatch. Hemmalaget överraskade positivt. Man fann varandra, hade bra genomtänkt pressspel och vände ofta bollen från kant till kant så AIK fick flytta om och glömde bortre ytan. Eller så fick Leo Bengtsson och den GIF Nike-fostrade Oscar Uddenäs utmana en mot en och AIK:s ytterbackar är snabba och nästan överdrivet bolltrygga men just att försvara är inte deras grej.

Nye dansken Mikkel Rygaard är ett fynd. Enorm löpkapacitet, låg alltid rätt, trygg och omdömesgill. Simon Gustafson som var så misslyckad i höstas styrde nu mitten. Uddenäs var bra fast inte så duktig som media valde att göra honom till – snarare var den grovt överskattade vänsterbacken Otieno ovanligt dålig. Samtidigt hade denne en livstidsdömd högerback bredvid sig i fyrbackslinjen så han är inte ensamt ansvarig för AIK:s dåliga försvar. Eller hur Grzelak?

Nordfeldt var duktig, läste straffen men borde väl tagit den om han varit lite mindre ovig? Peter Abrahamsson gjorde en fantastisk enhandräddning då Stefanelli bara skulle lyfta in bollen i tomt mål. Två av seriens bästa målvakter.

Häcken såg ut att spela i maj månad medan AIK inte passerat påsken. Häcken har verkligen något på gång, kan bli mycket bättre än jag tippat. Fast Häcken saknar en snabb boxspelare och Johan Hammar såg aldrig bekväm ut med bollen. Förvirrade sig också ofta och var lite positionsmässigt desorienterad.

Det är något som skaver i AIK. AIK hämmades av att Lustig tvingades imitera mittback och alltför många spelare var mer upptagna av att vara AIK-are än att ta extralöpningar och täcka passningsytor. Nu fanns Sotte på bänken – obegripligt att han inte fick starta. Experimentet misslyckades. Tränare Grzelak ska med andra ord ta ansvar för både en undermålig prestation och ett dåligt resultat. Fyra insläppta kunde varit både fem och sex.

Det fanns en sak att känna igen AIK på – fula efterslängar. Bahoui borde åkt ut för en armbåge i nacken. Sebastian Larsson drog omkull och Björnström gjorde en Martin Olsson men Uddenäs slapp hjärnskakningen Magnus Erikssson fick i cupmatchen. Milosevic skavde, Elbouzedi skavde, Sotto vräkte en liten motståndare över reklamskyltarna. Det syns speciellt mycket när de förlorar men AIK:are är alltid fula. Eller så var det bara de Real Madrid-inspirerade tröjorna från 1960-talet som orsakade efterslängarna…


About this entry