Prestation eller Resultat: Varbölden Varberg

För IFK Norrköping var det mer frustration än prestation och noll poäng. Varberg däremot presterar var gång och får tillräckligt ofta med sig ett resultat som garanterar fortsatt allsvenskt spel. Ett lag med små resurser och mediokra fotbollsspelare men med mycket vilja och cynism klarar man sig långt i allsvenskan. Framförallt när domarna fokuserar på fel saker.

Det handlar mindre om vad man ser eller inte ser utan snarare om vilken sorts fotboll man vill ha – och hur man förvaltar pipans makt. Domarnas utgångspunkt är inte rättvis fotboll utan att deras eventuella felbeslut inte ska få så stora och matchavgörande konsekvenser. Det är som att knapra blodtryckssänkande medicin istället för att börja träna lite kondition. Det är lättare men du förlorar både livskvalité och 10-15 levnadsår.  

Så här skiljer sig min och domarkårens fotbollsuppfattning rejält. Jag tycker tränarna och media borde starta en debatt om vilken sorts fotboll vi vill ha i allsvenskan – gärna med Jocke Perssons Varberg som avskräckande exempel.

Vi har de domare vi gjort oss förtjänta av – men vi kan förbättra dessa elitidrottens socialsekreterares arbetsförhållande i fall vi låter dem slippa den utbredda cynism och frustration de ska omhänderta och förvalta. Om vi är ense om vilken fotboll vi vill ha blir det mer attraktivt att vara fotbollsdomare och på sikt höjs deras kvalité.

Den enkla lösningen är förstås VAR men det gör ju ingen skillnad ifall man inte förstår och respekterar fotbollens grundidé. Så gärna VAR men först en rejäl debatt om fotbollens framtid.

På Nya Parken fanns många galna exempel i går. Som att släppa den solklara armbågen och sedan blåsa en massa frisparkar där Varbergsspelarna liksom bara kastar sig i nästan varje nickduell. I fall de gör de i rätt moment och på rätt plats får de alltid frisparkar. Alltid.

De hade kunnat vara så enkelt som att Mohammed Al-Hakim gav varning för interference på mittplan i första minuten istället för i 93:e och skyndade på vid fasta situationer från början och inte först på tilläggstid med en irriterad grimasch och viftande med armen. När sedan samma maskning inte ger några konsekvenser vad gäller tidstillägg tre minuter senare inser man att domarens agerande är en slags självbedrägliga charader – för att slippa ta ett större ansvar för resultatet. Vilket gör att den fotboll som presteras på plan förstörs , och som i går, fel lag vinner.  

De värsta exemplen hoppar jag (bl a Dagerstål) och väljer då en anfallsuppbyggnad i matchminut 81 då Ortmark får två smällar när han driver fram bollen från höger mittplan – varav den andra är så kraftig att han faller handlöst. När sedan Tranberg några moment senare nickar bort bollen (Varberg har ju skapat ett övertag genom att sänka Ortmark) i eget straffområde får man en betydligt mildare knuff, snarast en beröring, av Sema och då blir det genast frispark. Cynismen blir inte mindre än att Tranberg både då och fem minuter senare ligger och rullar och skriker 30-45 sekunder för att sedan komma upp precis innan domaren kallar in hjälp.

Det är domarbedömningar som saknar annan logik än feghetens. Det är ett agerande som saknar konsekvens. Speciellt som Varbergs hela spelidé är att stoppa omställningar genom interference, armdrag, knuffar i ryggen och annat på mittplan eller ännu tidigare. Det är ju ett långsamt lag som ibland vågar pressa högt just för att de så effektivt kan stoppa omställningar och minimera riskerna. Så har de gjort i tre säsonger som det verkar som domarkåren inte bryr sig. Eller inte vågar. Vid ett tillfälle, då var det Levi som fick värsta smällen, så screenades även Ekpolo bort när han skulle följa med på högerkanten. Och det blir bara en enkel, sketen frispark istället för TVÅ varningar. Klart att Varberg spelar så här när domarna accepterar den här sortens vulgära fotboll.

Plocka bort spelförstörande moment vid kontringar och söliga målvakter, långsamma inkast och andra fasta situationer som för Varberg tog cirka 30 sekunder var gång.  Hur svårt är det att plocka bort att en målvakt tar 16 sekunder på sig för en utspark i 92:a? Kalmars brassemålvakt höll konsekvent bollen i 15-20 sekunder när det är 6 som är max. Hur svårt är det att lägga till 30 sekunder när laget som leder maskar vid varje moment istället för att bara ge 10 sekunder extra och det på grund av att han inte kunde blåsa prick 95.  

Frustrerande. Mohammed Al-Hakim och övriga domarkåren har ett stort ansvar för vilken fotboll vi ska ha i allsvenskan. Varberg är allra bäst på det här men det är ju något som hållit kvar Mjällby i allsvenskan i flera säsonger och som Degerfors och Örebro även varit framgångsrika med. Helsingborg lyckades inte ens vara cyniska på Tele 2 och på Gamla Ullevi var det snarare Blåvitt som stod för cynismen och spelförstörelsen. Värnamo imponerade men 16-lagsseriens om helhet är inflammerad och dess fotboll dysfunktionell. Varför kan danska och norska lag ständigt prestera ute i Europa när Sverige på sin höjd har Malmö FF ( och Helsingborg för 14 säsonger sedan)?

Den obegripliga inställningen till spelförstörande moment, eventuella straffar och utvisningar avgjorde dock inte matchen på Nya Parken. Jag tycker Norrköping gjorde en OK prestation – utifrån förutsättningarna. Men det är frustrerande. Speciellt som man tror sig veta bättre (se helgens tidigare texter).

Med Eid och De Brito utbytta, plus den olycklige Rask spelade IFK så offensivt de alltid borde göra. Markovic såg bra ut med boll förutom det usla bakåtlägget till Ortmark i 94:e. Skulason visade att han varken har fart eller teknik för att spela så långt fram. Han får ju målchanser som rimligen alla andra i truppen kan förvalta bättre. Ge hans plats till Ishaq och låt Skulason spela vänster wingback. Då blir också Norrköping mer framåtlutade och förflyttar spelet upp på motståndarnas planhalva, från mittplan.

Nu tog det tre minuter och tio sekunder innan Juan Carlos de Brito visade hur farlig han är – för Norrköpingsförsvar. Han stod med Varbergs högermittfältare på mittplan. Så började Liljemark löpa mot målet och de Brito följde med men när inlägget kom gick han undan, försöker varken nicka eller störa så Varbergspelaren fick nickskarva ostört och borde nog gjort 1-0 där.

Nära nickmål vid bortre stolpen alltså. Lördagens melodi upprepade sig nästan 12-13 minuter senare då Robin Simovic trängde sig fram vid bortre på hörna. Jacob Ortmark kämpade kunde inte hålla emot men Simovic missade otroligt nog att göra mål – från en meters avstånd. Oscar Jansson missbedömde den – han hade inte sett highlights från lördagen.

Det var Varbergs enda två målchanser, förutom själv målet där Janssons position är lite fel men självfallet är han utan skuld. Det är ett bra avslut men inte otagbart från den vinkeln.

Så sammanfattningsvis: svensk fotbolls största problem är att Varberg kan klara sig kvar i allsvenskan.


About this entry