Prestation eller resultat: Kalmar-Malmö FF

Bildbeviset på att Romario faktiskt inte filmar till sig samtliga frisparkar.

Dålig match på än sämre plan. Det gynnande varken Kalmar eller fotbollen i stort. Rydström (det är ju liksom hans lag) kan vara nöjd med bollinnehavet och missnöjd med att man fick en felaktig offsideblåsning mot sig. Milos kan vara nöjd med poängen, missnöjd med en solklar straff för hands och än mer bekymrad över spelet och bristen på avslutare. 

Om han nu är det – troligtvis inte. Valet att bänka Nanasi sänder en tydlig signal om att det spelas alltför mycket boll längs backen – för Milos smak. Han vill uppenbarligen ha långa bollar på IKT. 

Om ägget kom före hönan, ifall att de långa bollarna beror på att det är IKT:s enda riktiga bra egenskap eller att Milos vill spela så här och att man därför värvade IKT är osäkert. Kul är det i alla fall inte. MFF ska spela boll längs marken, som under JDT, tycker jag. Dessutom undrar jag vem som ska nicka in alla dessa inlägg, förutom IKT. Birmancevic verkar snarast rädd för att nicka, Nanasi saknar längd, AC saknar spänst, Berget nickar gärna men han saknar en del taijming. Kanske Toivonen men samtidigt kan inte MFF spela med de två långsamma gubbarna högst upp. Toivonen kan agera bollvinnare och balansspelare i jämna matcher (en slags tänkande Bonke) och spets när man uteslutande matar bollar in mot dålig lag – annars har jag svårt att se honom starta.  

Allra surast är nog AC. Mannen med flesta bollberöringar förra säsongen hade nästan aldrig bollen i går. Han var osynlig. Andra mer uppenbart sura var Adi Nalic och Berget – åtminstone på varandra. Nalic var också sur på Eric Larsson. Jag tolkade deras kroppsspråk som frustrerat, irriterat. Kanske för att bollen studsade snett, passningarna inte blev precisa. Kanske var Rakips idiotiska gula kort när han drar i Romarios tröja efter att ha blivit lurad cirka 70 meter från eget mål ett uttryck för missnöje med gräsmattan. Eller, mer troligt, missnöjd med att bli förlöjligad. Det bidrog i alla fall till Romarios enda korrekta frispark  – de övriga nio, (eller var det bara åtta?) var mer eller mindre billiga. Eller helt gratis.  

Onödiga varningar, dåligt kroppsspråk och osynliga lagkaptener brukar vara tecken på att omklädningsrummet inte är harmoniskt. Alldeles oavsett prestation eller resultat. 

Själv är jag frustrerad över bristen på avslutare. Birmancevic borde gjort två. AC ett, Berget ett. IKT ett till även om målet han gör är alldeles utmärkt. Lika bra som Larssons inlägg. Även Adi Nalic hade ett inlägg och en 50 meters på halvvolley (som friställde Birmancevic) som var av internationell klass.  

Kalmar har över huvud taget ingen boxspelare. MFF har en som inte är så snabb och smidig. Och saknar ett fullt utvecklat målsinne med allt vad de berör av otrevliga mänskliga egenskaper som cynism, självgodhet, egoism med mera. Isak Kiese Thelin är en alldeles för god människa för att kunna göra 20 mål för ”Malme”. 

Ola Toivonen hade några av de nödvändiga egenskaperna, lätt bedagade men ändå. Det är verkligen härligt att se honom tillbaka på planen men jag undrar hur mycket han kan tillföra MFF offensivt. Däremot är hans erfarenhet, teknik och tuffhet viktiga defensiva egenskaper när ytorna är mindre och styrka och hänsynslöshet mera värdefull än speed och explosivitet. Även före skadan tog allting alltför lång tid i motståndarnas straffområde – tror inte det blivit bättre. 

Läser samtidigt att Jordan Larsson är klar för AIK – han som var min drömspelare i MFF-anfallet! Jag tror han kan göra mirakel för ett annars baktung och felkopplad solnaklubb. 


About this entry