Varför bua?

En del fotbollssupportrar är bara korkade. Typ 30-40 procent kräver enbart segrar och är missnöjda om inte hemmalaget vinner. De tider då hemmalaget sällan vinner buar dessa supportertroll med fötterna och uteblir.

Jag tänker på de som var högljutt missnöjda efter årets första slutsignal på Stadion,  det betyg på MFF- Elfsborg några gav och som a l l a på Discovery kommenterade. Som om det var beviset på att MFF inte var bra. Att bua var MFF-supportrarnas gemensamma känsla.

AC spädde på det genom att säga att det var en skitmatch. Det var också korkat. Tror han verkligen att MFF blir bättre av att lagkaptenen sätter press på lagkamraterna, han som gjort två dåliga matcher i sin nya roll som landsförvisad renegat i en ytterregion på vänsterkanten? Eller var det indirekt kritik mot tränaren eftersom AC numera är nästan överflödig. Det är IKT som ska vara stjärnan. Dumt var det likväl.

Milos tog på sig skulden och det var klokt. För jag tror missnöjet i omklädningsrummet, med spelsättet, är ganska stort. Därmed inte sagt att det inte kommer bli bra eller att Milos är dålig men det blir svårt att enkelt vinna matcher när man saknar en cynisk målskytt som bara hugger och sänder bollen i mål, skit samma hur.

MFF gjorde en helt OK match med tanke på förutsättningarna. Ny tränare, nytt spelsätt och utan riktig spets. Nya Malmö känns trubbigt, inte olikt Elfsborg fast sju, åtta år äldre fötter. Med ett underbart undantag – Hugo Larsson.

Bästa debuten jag sett på väldigt länge. Det allra bästa är varken den fina passningsfoten, löpvilligheten eller speluppfattningen utan hans huvud. Intelligent och med en självklarhet vad gäller att leda och visa som gör att han säkert är lagkapten innan han fyller 20 år. Eller så spelar han i ett mycket, mycket bättre klubb om två år. Senast jag såg en lika brådmogen debut var Alexanders Isaks.

En sak irriterade mig, nej två. Dels att Berget och Nalic inte fungerade tillsammans och varför Adi över huvud taget var med. Plus då avsluten från 20 meter. Man har inte tid att hatta, lägga till rätta och sedan svinga foten. Varje försök att skjuta från 20-25 meter blockades. Istället borde MFF-arna träna på att avsluta på första tillslaget. Det kommer inte alltid se bra ut men bättre det än att skjuta i ett block. Men då måste man förstås träna på saker som elitfotbollsspelare vanligtvis inte tränar på – de operfekta omständigheterna.  

Skulle ett lag vinna var det MFF men det var en match där oavgjort kändes rättvist. Ska lktarsupportrar acceptera det, har hemmasupportrar ett ansvar för sina känslor?


About this entry