Varför haussar Dubbel-Anders Helsingborg?

Anders Andersson är en av Sveriges bästa och kunnigaste expertkommentatorer. Dessutom känner jag honom som en god och trevlig prick.

Så varför sitter han nu i Discovery och kastar ur sig en massa dumheter före och efter Helsingborgs IF:s matcherna? De som inte vet bättre tror ju att farbrorn i slips och väst är korkad och inte kan fotboll, alternativt är mer än lovligt naiv HIF-are och ser matcherna genom tät och konstant bengalrök.

”Ännu en godkänd match” av HIF konstaterade Dubbel-Anders alldeles efter HIF – IFK Göteborg 0-1. HIF skapade i sin hemmapremiär inte en enda klar målchans på hela matchen och det enda avslutet på mål var ett misslyckats inlägg av Ali i slutet av matchen då HIF chansade på att kvittera men Blåvitt istället skulle gjort ytterligare två, tre mål.

Sett till chanser och spel borde blivit 3-0 till gästerna liksom Hammarby borde vunnit 5,6- 0 för en vecka sedan då HIF hade tre avslut på mål varav målet var en misslyckad nick som blev till en perfekt lobb.   

Jag är inte allvarligt oroad över Dubbel-Anders. Hans chefer tvingar honom att vara positiv i sina omdömen- hur jävligt det än ser ut och jävligt är det. I HIF. Visst är det förnedrande att behöva ljuga i direktsändning men det är samma narrativ som lokaltidningar använder för att få klick och bli gillade av supportrarna. Kanske är det ingen mer än jag som reagerar över att journalister förvandlas till elitidrottens nyhetshoror och marknadsförare?

Både jag och Dubbel-Anders överlever – det gör inte HIF. Jag har tippat att HIF klarar sig till kval, före Sundsvall och Värnamo men som smålänningarna kämpar och spelar klok, självsäker fotboll kommer de säkert klara sig. De borde också haft sex poäng efter två omgångar i fall de haft lite mer rutin.

Jag har svårt att se vad som ska rädda HIF- förutom ett tränarbyte och ett par nya spelare. I dagsläget, och som klubb, är ju HIF inte så mycket mindre IFK Göteborg eller IFK Norrköping och ändå är de 20-25 poäng bakom i sluttabellen. I teorin, och drömmarna, ska holländaren rädda HIF men på två matcher har han i princip inte fått en enda bra boll att jobba med. Den bäste spelaren i HIF de här två första matcherna har varit Gigovic och Tsouka, högerbacken som jag ville byta ut.

Charlie Weberg har en fantastisk vänsterfot

Men när han använder den till att springa på förvandlas den till en blyklump. Han är långsam, osmidig, nästan klumpig som allsvensk mittback. Kroppen utstrålar samma otränade tyngd och övervikt som när han debuterade för fyra, fem år sedan – varför han inte tränat på sina svagheter och utvecklats begriper jag inte. Däremot har han tränat mycket med boll – det är en utomordentlig passningsfot. Kanske borde han satsa på fotbollsgolf?

Den så haussade Ali leder säkert allsvenskan i två kategorier: förlorade bollar och förlorade närkamper. Det är ju roligt att han dribblar av en motståndare men om det endast innebär att han misslyckas dribbla av nästa motståndare – vad är det värt? Men han hade ett vacker klackpassning i går till en tålmodige färöiske vänsterback som får göra två spelares jobbdefensivt och sällan får passningen när han löper i vänsterkorridoren.

Det näst värsta är att spelarnas kroppsspråk mot varandra inte är vackert utan antyder frustration och skuldbeläggande. Det värsta är att jag inte ser tillstymmelse till spelidé eller hållbar taktik i förhållande till spelarkvalité och motstånd.

Det är inte utan betydelse att i intervjuerna direkt efter matcherna har motståndarna äldre rutinerade spelare uttryck sin frustration över hur dåligt hans eget lag varit – det lag som nyss spelat ut HIF. Kanske borde Dubbel-Anders tänka på det nästa gång han känner sig tvingad att haussa Helsingborgs IF.

PS De kommande tre matcherna är Sirius borta och sedan två av de lag som imponerat mest hittills: Häcken och Elfsborg. Allt annat än att HIF efter fem omgångar står på noll poäng och typ 4-15 vore en stor sensation.  Men inte ens då kommer väl Granen att sparka Lennartsson – kanske gör Jörgen en Henke och avgår när ”HIF-supportrarna” börjar visa sina av tradition försynta och sublima missnöjesyttringar.  


About this entry