Fotbollen behöver mer kännbara straff

Koke, Atlético’s captain, accused City of “falling on the floor and wasting time” during the second half. “Lots of the time we get criticised for this situation, and now let’s see what people think of this,” he said. “You’ve seen it, you can express an opinion.”

Atletico Madrid är mästare på maskning. Så möter de en motståndare som gör exakt det samma som de själva och blir fullständigt galna. 

Jag minns en match på Camp Nou för två, tre säsongers sedan där de rödvita maskade direkt från avspark. Kan ha varit andra matchen i Copa de Rey-kamp där varje inkast tog 15-20 sekunder. En inspark aldrig under halvminuten och Atleticos medicinteam, ifall de haft GPS, säkert sprang mer än spelarna. Det var en parodi på fotboll, publiken buade, Barça-spelarna var frustrerade men det urartade aldrig – mer än som att cementera föraktet för den cyniske tränaren Diego Simeone och Atletico som klubb.  

När Man Citys unge Foden driver bollen från eget straffområde undviker han flera tuffa tacklingar, stapplar vidare och åker på en överdrivet våldsam tackling av Savic gör att de båda hamnar utanför sidlinjen. Savic lyckas också fullkomligt medvetet stämpla Foden på vaden. Foden rullar, rullar vidare och in på plan igen varefter Savic tar tag i honom och drar honom ut igen. Resten är kaos. Konkurrensen är stenhård men Atletico är nog CL-mästare i att vara dåliga förlorare. 

UEFA ska tillsätta en utredning. Maximalt straff är fem matchers avstängning. För spelare i Atletico, eller Atletico som klubb betyder det här överhuvudtaget ingenting. Det är som nästan allting annat relaterat till brott och straff i UEFA och FIFA – det är bara charader: fundamentet är fel, misstagen korrigeras långt i efter hand och tillåter att problemet målas över och återupprepas.  Gång på gång.

Ett bra svenskt exempel är när Sebastian Larsson firar sitt avgörande, ”till-filmade” frisparksmål genom att ställa sig rakt framför MFF:s bänk och håna förlorarna. Han, en av landets mest erfarna och beundrade spelare, bröt mot alla regler, oskrivna så väl som tryckta i domarboken. Straffet blev patetiskt lågt. 

Svensk elitfotboll plågas idag av supportrar som tror sig tagit över. De kastar in föremål, bränner bengaler och anser sig ha rätten att styra matcherna. Förbund, klubbar och spelare är löjligt tysta och toleranta. 

Samma sak med internationell fotboll även om problemen där snarare är på planen: kaos, spelare som går över gränser för de vet att straffen är minimala, klubbar som skiter i produkten för de vet att det inte påverkar tittarsiffror och TV-sändningars värde. Och då har vi inte ens berört mutor, fixade matcher, Qatar-VM e t c. 

Fotbollen brottas med gigantiska problem men har ingen lösning. 

I början av veckan slutade grundspelet i NBA och det så kallade Playin började. Det är en ny konstruktion för att minska den så kallade ”tankningen”- lag vill förlora så många matcher som möjligt för att få drafta nästa säsongs nya spelare så tidigt som möjligt. Det är knäppt men bättre än att endast de rika klubbarna kan köpa de bästa spelarna. Fotbollen har ett feodalt, superkapitalistiskt system som bara gör de redan rika och framgångsrika än mer överlägsna. 

Flera spelare i NBA bröt mot reglerna i de sista avgörande matcherna.  En använde ”fula ord” och får böta en halv miljon. En annan rörde vid en domare och blir 250 000 svenska kronor fattigare. En tredje blandade sig i en dispyt och får böta en miljon plus en matchs avstängning vilket rent konkret för den spelaren innebär ett löneavdrag på lika mycket.   

NBA har tydliga regler, för i princip allt. Ifall reglerna inte följs bestraffas spelare, ledare och klubb med dryga böter och avstängning. Båda straffen är kopplade till spelarens lön baserad på matcher. Blir de bästa spelarna, ligans stjärnor, avstängda en match blir bötessumman ett par miljoner svenska kronor – jag lovar att det har effekt! Dessutom är företag betydligt mindre toleranta vad gäller uppträdande. På samma sätt som bland annat friidrottare inte kan fällas för doping utan att sponsoravtalet bryts. Fotbollen borde hantera bråk som det i Madrid, supportrarnas maktbegär och makthavarnas girighet/ mutor på samma sätt som doping.  

Stäng av Atletico Madrid från all internationell fotboll säsongen 2022/23. Det hade gett effekt, DET hade fått Diego Simeone att ändra taktik.


About this entry