Ratta lite till Rikard

Första poängen, men ändå sura miner. Förståeligt med tanke på att IFK Norrköping hade mer boll och saknade ”Totte” Nyman. Jo, han var ju närvarande men inte delaktig i något – men än att dra ned backlinjen i famnen på Abrahamsson så mittplanens kung Jakob Ortmark fick avsluten. På liggande boll. Jag gillar att han försöker placera med fotens insida – jag suckar över att han gör det så dåligt. Antingen mitt på målvakten (Varberg och Djurgården) eller utanför. Jag gillar också att han knuffade Johan Hammar i ryggen så att denne missar nicken och Ortmark nickar – rakt ovanför Abrahamsson. Så länge vi inte har VAR får man fuska och tur är färskvara. Borde alltså gjort mål men inte så.

Gillar att Rikard Norling låter Markovic starta. Hade han gjort det redan mot Varberg hade Norrköping tagit lite fler poäng. Markovic är ingen stjärna eller skyttekung på den här nivån men han har bra attityd och spelsinne. Känns som en halvdålig kopia av Totte Nyman men även en halvdålig kopia är bra på den här nivån.

I total brist på ovanstående är de Brito. Jag tror han i varje match hittills har råkat i bråk med motståndare. Utöver fel fokus och en pinsam självbild som stjärna slår han alltför många dåliga inlägg, skjuter som en ko dribblar och dribblar utan framgång. Bollen stannar ofta upp när han får den medan Eid i alla fall springer. De Brito kan inte heller försvara. När Jeremejeff får sin stora chans – vem låter motståndaren ta ned bollen, missa den och få en ny chans att slå lyfta in den? Han missar offsiden när Jeremejeff (eller Uddenäs) i andra får ett frilägg som han sänder både snett och vingt för att de Brito tacklar honom i ryggen i skottögonblicket.

Än värre vad gäller bolltapp på egen planhalva är Ishaq. Underbar när han får springa med bollen – katastrofal när han får bollen stillastående och felvänd på egen planhalva och motståndarna pressar. Så fort han hade det i går Berggren, Rydell och övriga Häcken upp i rygg – det var deras egentliga idé med pressen. I det skedet är Norrköping blottat och ytterst sårbart. Andra lag kommer göra samma sak. Häcken borde gjort mål på nån av sina många 3-2-chanser och frilägen. Så på sätt och vis var det en lite tursam, liten poäng.

PS Teorin från första omgången med många mål och farligheter för motståndarna vid bortre stolpen på fasta situationer håller i sig. En klar trend – tycker jag. En orsak är att de som ska zona den ytan ofta är de allra sämsta försvararna. De som alibiförsvarar i brist på mod och med attityden att det finns lagkamrater som brukar göra även det jobbet. Men. Man har inte råd med den sortens attityd i dagens allsvenska. Framförallt inte med två eller tre spelare som saknar den attityden. Där finns mycket att jobba med Rikard.

Ps Sema – sämsta inhoppet i modern tid. Det var liksom inte hans dag…


About this entry