Därför går Djurgården dåligt 

Guldaspiranten halkar efter i allsvenskan. Tursamma  poäng mot Blåvitt och Peking till trots. Sead Hakabanovic har kvalité, etablerade måltjuvar som Asoro och Edvardsen levererar. Ibland spelar Banda på en helt annan nivå än övriga allsvenskan. Hjalmar Ekdal är lysande plus då seriens bäste målvakt. Vad är det som inte funkar?

  1. Maguire-look-alike Jesper Löfgren är mest bara stor. Det är Ekdal som spelar för två. 
  2. Sead hamnar alltför långt ned och långt ut på plan. Han ska vara en ytter som tar sig in i straffområdet – inte tvingas springa längs sidlinjen utan boll. 
  3. Magnus Eriksson har varit direkt dålig. För att kompensera tar han på sig alltför stort ansvar. 
  4. Gustav Wikheim, stockholmsderbyts stora antiklimax! 

Den sistnämnda är troligtvis den främsta förklaringen. Utifrån ett citat på en presskonferens för snart tre månader sedan har jag en övergripande teori om varför Djurgården med seriens bästa spelarmaterial spelar så långt under sin kapacitet. Så här sa Il Patrone/Sportchef Bosse Andersson på en presskonferens den 6:e februari enligt Fotbolldirekt om Wikheim;

– Han är en väldigt skicklig fotbollsspelare med offensiva kvaliteter som oavsett klubb står för mycket mål och assist och gör avtryck med sin kreativitet. Han är skicklig en-mot-en, utmanar sin motståndare i sin roll som offensiv ytter, men han kan egentligen spela på vilken plats som helst i anfallet. En duktig avslutare och en intelligent spelare som har varit väldigt uppskattad i sina tidigare klubbar, berättar sportchef Bosse Andersson.

Hur kan en 29-åring med de kvalitéerna komma som Bosman, från en anonym arabisk klubb? Och enligt Transfermarkt vara värd 20 miljoner ­– mer än någonsin tidigare? 

Hur kan en erfaren skandinavisk spelare ( han är registrerad som halv norrman och halv brasse) ett rejält stycke in på säsongen se så vilsen och desorienterad ut? Ja faktiskt är helhetsintrycket efter de två matcher jag nu sett honom i likgiltighet.

Hur kan en spelare ha en sådan attityd och ändå få starta i ett stockholmsderby i en guldkandidat med en stark offensiv bänk? 

Alexander Axén var förbannad i går. Redan i paus. Cred till Alex. Den insmickrande kvinnliga experten sa något ovanligt dumt och det var skönt att Axén blev så irriterad att han avbröt och sågade Wikheim längs fotknölarna. Det märkliga var att norrmannen fick spela ytterligare 15 minuter vilka han tillbringade med att  jogga omkring längs högerkanten. En gång dribblade han av Otieno och fick frispark men annars var det mest lite planlöst joggande. 

Jag tror att Kim Bergstrand tänker EXAKT likadant som Alexander Axén – grabben solkar ju tröjan. Alldeles medvetet. Varför Gustav Wikheim nu fått starta två gånger och spelat fem matcher är ett mysterium – tills man börjar kolla fakta bakom Bosses blå dunster. 

Wikheim är ingen målgörare. Inte i Strömgodset, inte i den arabiska ligan. Han nätade dock 23 gånger på 116 matcher för FC Midtjylland men de flesta kom när han petade in mål mot svagt lokalt motstånd på Jylland. I Europa gjorde han tre mål för FCM i matcher där de gjorde sammanlagt 34. Då ”står man inte för mycket mål”. Men han har samma danska agent som Simon Tibbling…

Allt pekar på en klassisk maktkamp: tränare vs sportchef, att Bosse Andersson köpt den norska grisen i säcken och nu har bestämt att gutten SKA starta. Och Kim Bergstrand kan inget göra än att uttrycka sin frustration över laget i media. Att kritisera den som Bosse investerat så många ord, pengar och tre säsonger i innebär endast att Djurgården tar ett steg närmare en ny tränare.  

Fuck tabellen, här är det Putin-lik prestige som bestämmer.

Det var troligtvis av samma orsak man värvade Kujovic och fortfarande låter Kalle Holmberg spela i den offensiva roll han aldrig passat i. Kan det vara så enkelt som att alla de där märkligheterna, för att inte säga det ständiga men mystiska förtroendet för mediokra spelare kan förklaras av Bosse Anderssons makt och envälde? 

PS Återstår att förklara hur Transfermarkt kan värdera honom så löjligt högt. Men det är en helt annan historia.


About this entry