Modernare femkamp utan häst

Fortsatt hoppning, men utan häst. Av 60 olika idrotter så valde Internationella Femkampsförbundet hinderlöpning som ersättare till hästhoppning. Den sporten är inte längre det mest utmärkande, varken för vanliga människor eller militärer. De första 40 åren fick dessutom bara officerare tävla i idrotten i OS. Sedan blev en svensk vinnare diskad för att han bara var furir.

Nu är det de tävlande, sällan längre militärer, som protesterar mot hinderlöpning – sporten som ska ersätta hästhoppning i den ännu Omoderna femkampen i OS i Paris 2024.

Varför den är med över huvud taget förstår jag inte. Inte heller förstår jag varför fäktning och skjutning är en del av en olympisk mångkampsidrott. Jo det var viktigt för militärer för 120 år sedan men nu är ju varken militärer eller de idrotterna aktuella och har inte varit det sedan före Andra världskriget.  

En sann Modern femkamp borde, förutom slätlöpning och simning vilket vi fortfarande gör år 2022, innehålla klättring, gymnastik och e-sport. Eller? Vad tycker du?


About this entry