Bäst och sämst samtidigt – det klarar inte Discovery

Fotbollen är ofta ologisk men så galen som på Tele 2 Arena blir den sällan. Jo, Real Madrid – Man City var också ett så här förvirrande möte och förlust för de som tror att fotboll är rättvis.

Det skapade till och med ett litet bråk (med sura repliker och blängande blickar) mellan den lätt koleriske men samtidigt tålmodige Kim Bergstrand och Discoverys post-matchintervjuare. För kanalens konsekventa, men enfaldiga, narrativ är ju att om de bra lagen inte tar tre poäng på hemmaplan är de dåliga och tvärtom: HIF var jättebra, fast enbart i Discovery och annan liknande löjesjournalistik utklädd till fotbollsanalys! Gårdagens experter var klockrena när de fick tid att förklara – det är sammanfattningarna av okunniga kommentatorer/studiovärdar som alltid ställer till problemen.

Så här var det egentligen.

HIF var dåliga och utspelade i 40 av de första 45 minuterna. Taha Ali gjorde två superläckra mål varav den första borde rendera Charlie Webergs pass en femte assist. Och nåt slags pris. Ett bakåtspel som han slår på ett tillslag 20 meter rakt igenom det Djurgården som samtidigt försöker flytta upp (DIF:s stora svaghet). En helt mästerlig passning. I går med det låga försvaret var Weberg dessutom mindre dålig än vanligt utan boll. Eller. Det är lättare att maskera långsamhet och bristande tuffhet när planen inte är större än ett straffområde.  

I andra försvann HIF:s spel (och Taha Ali) men också Djurgårdens intensitet. Kvitteringen i 91:a på en fast situation borde kunnat undvikas ifall unge Casper Widell kunnat störa lika oerfarne mittbackskollegan men Widell förmådde inte riktigt varken taijma upphoppet eller nickduellen. Trots att han bara hade en man att markera. Utan screens. De bara stod bredvid varandra och Widell undvek kroppskontakt. Ett juniormisstag. Post-pandemisk stress?  

Samtidigt kom Djurgårdens reducering på ett självmål: den olycklige isländske vänsterbacken styrde ett skott som skulle gått långt utanför upp i första krysset. Han blev så knäckt att när man fick den första enkla passningen vid sidlinjen efter målet släppte han bollen ut över linjen.

Djurgården borde vunnit med fyra, fem mål. Men de kunde också förlorat. Att ha 30 avslut varav de flesta i boxen borde blivit till mer än ett krampaktig kryss. Den ende bra forwarden i Djurgården för dagen, Asoro, blev utbytt. I teorin var det rätt, i praktiken, som expertena Jens och Emelie helt riktigt påpekade, blev det verkligen fel. Och att tro att Haksabanovich och Radetinac är boxspelare är fel. Liksom att Holmberg alltid saknat samma egenskaper. Trots att han gjorde många mål en säsong i Norrköping för 30 år sedan.  

HIF såg under ett par minuter ut som ett riktigt lag och spelade väldigt bra. Taha Ali har på sex matcher lärt sig enormt mycket om när man ska utmana och när man ska släppa bollen. Förra gången på Tele 2 var han enbart en desorienterad futsal-lirare. Igår var han första halvleks klart bäste spelare. Den tekniken, bollbehandlingen och explosiviteten är internationell. Sedan är det tio andra saker som fortfarande är kvar i Superettan men de går att lära sig  – hans fotbollskonst är en konsekvens av säkert oerhört mycket teknikträning med boll och en fantastiskt smidig och vältränad kropp vad gäller allting utom muskler. Det kommer!

Måste också ge Kalle Joelsson cred. Även hans utveckling har varit mycket bra. I går gjorde han några parader på närskott som var av högsta klass. Sedan är inte höjdspelet lika bra som utrusningarna men han blir bättre för varje match – liksom Ali. Detsamma kan inte sägas om van der Hurk. Holländaren får sällan bollar att jobba med och de som kommer verkar han trött på redan före första touch. Hans kroppsspråk antyder en djup otillfredsställelse över matcherna och existensen. Är det enbart avsaknaden av mål som får det att se ut som att han vill bryta kontraktet och lämna HIF?    

30 avslut säger mycket om HIF:s problem. Nu möter man IFK Norrköping på Olympia och kan inte backa hem på samma sätt. Samtidigt är HIF:s bästa offensiva vapen de kanter där IFK, och deras boll-löst debila wingbacks, är som svagast. Plus allsvenskans kanske mest cyniske, och bäste, boxspelare mot seriens sämsta försvarande mittbackar. Det blir en spännande matcher i matchen på måndag!


About this entry